La notte dei diavoli (1972)

60%
Hezky drsně to začíná. Tenhle snímek umí zaujmout.

La notte dei diavoli

Itálie, Španělsko, 1972, 91 minut

 

Režie: Giorgio Ferroni

Scénář: Eduardo Manzanos, Romano Migliorini, Gianbattista Mussetto, Aleksei Tolstoy

Hrají:

Gianni Garko (Nicola)

Agostina Belli (Sdenka)

Roberto Maldera (Jovan)

Cinzia De Carolis (Irina)

 

Hned od začátku snímek „La notte dei diavoli“ – v mezinárodní distribuci uváděný také jako „Night of the Devils“ – dává najevo, komu je určený. Tohle není podívaná pro ty, kterým vadí trocha toho gore, i když není vyloženě trikově naprosto dokonalá. Tohle je podívaná pro ty, kdo mají rádi trochu té krve, klidně i trochu více krve, a třeba i nějaké ty úchylnosti, na něž se může ve filmu koukat.

Tři kříže z bílýho kamení...

A myslím, že právě tuhle skupinu dovede snímek „La notte dei diavoli“ uzuajmout, i když po zhlédnutí úvodní pasáže jsem měl pocit, že tohle je vrchol filmu a že nic lepšího už tam nebude. Bohužel to nebyla mýlka a snímek „La notte dei diavoli“ skutečně o mnoho lepšího nenabídl. Ale ta úvodní scéna alespoň sto jí za to, uvidíte zde ženskou krásu, stejně jako pořádnou dávku hnusného.

Ve tmě s neznámým mužem...

Italsko-španělský snímek „La notte dei diavoli“ je historickým hororem, který se váže k upírskému mýtu, protože kolem něj se točí celá základní zápletka tohoto filmu. V hlavní roli máme zámožnou rodinu s jejím sídlem, u níž to vypadá, že na ni dopadne prokletí, které je spojeno s patriarchou rodiny. Je podle něj totiž pravděpodobné, že by se mohl proměnit v upíra.

Kampak pospíchá?

Takže co milý patriarcha udělá? Jednoduše řekne své rodině, že pokud by k tomu mělo dojít, nesmí ho za žádnou cenu pustit zpátky do sídla, a to ani kdyby skutečně moc prosil. Asi je celkem jasné, že to podle jeho přání nebude a že se situace celkem očekávaně zvrtne. A ano, k tomu skutečně dojde a krev se bude prolévat. Bude jí celkem dost. I když je tak okatě umělá, ani mi to nevadilo.

Kuk!

Italsko-španělský snímek „La notte dei diavoli“ má velmi dobrou atmosféru a je na něm vidět, že zachází trochu dál. Kdyby tohle točili Britové, nebude to tak drsné a nebudou tu tak odhalené ženy. I když v 70. letech už možná ano. Tvůrci se do toho ale pustili celkem explicitně, a díky tomu snímek funguje a zaujme i po dlouhé době, která od vzniku uplynula. Alespoň hororového fanouška zaujme.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář