Temná půle (1993)

75%
Romero a King se spojili - nikoli poprvé - a vyšlo jim to.

Temná půle

The Dark Half

USA, 1993, 122 minut

 

Režie: George A. Romero

Scénář: George A. Romero podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Timothy Hutton (Thad Beaumont / George Stark)

Amy Madigan (Liz Beaumont)

Michael Rooker (Alan Pangborn)

Julie Harris (Reggie Delesseps)

 

Osobně se mi moc nelíbí název „Druhé já“, který je v české distribuci také používám, a tak zůstávám u toho původního „Temná půle“, který se uchytil i pro knihu. Myslím, že mnohem lépe shrnuje to, co nás v příběhu čeká a kdo je vlastně George Stark, jedna z hlavních postav tohoto příběhu, který napsal mistr hororu, Stephen King, a patří k tomu nejlepšímu, co ze sebe vyplodil. Snad i proto, že je to kniha celkem osobní.

Thad neví, na čem je.

Proč osobní? Protože vypráví o muži, který se jmenuje Thad Beaumont. Thad je spisovatel, který zase nebyl až tak úspěšný. Ale když začal pod pseudonymem George Stark vydávat trochu jinou, drsnější literaturu, najednou došlo k tomu, že se peníze začaly hrnout. A všechno fungovalo do chvíle, než se objevil muž, který zjistil, že Thad je George a chce ho tím trochu vydírat.

George je pěkná bestie.

Thad se rozhodne, že je na čase pustit George k ledu a vydávat už jen vlastní knihy pod svým jménem. Když psal jako George, skoro jako kdyby se měnil v jinou osobu – měl jiné návyky, začal pít, choval se odlišně. Ale s tím je teď konec. George je pohřbený a začíná klidný život i pro Thadovu manželku a jeho dvě malé děti. Anebo to si manželé mysleli. Alespoň do chvíle, kdy se objeví první mrtvola.

Ale trochu se nám rozpadá.

Příběh „Temné půle“ je velmi dobře vystavěný a George A. Romero si to uvědomoval. Přece jen už měl se Stephenem Kingem a jeho tvorbou nějaké zkušenosti a vzájemně si dvojice sedla. Romero dokázal příběh skvěle gradovat a celou dobu si nejste jistí, jestli jde o skutečně temnou půli anebo jen temnou půli metaforickou. Příběh je stále plný napětí a nenechává vás vydechnout až do konce. Dvě hodiny filmu sluší.

Finále vizuálně krásné scény.

Myslím si, že snímek „Temná půle“ je jedním z nedoceněných Romerových hororů, protože se mu podařilo Kingův román adaptovat velmi dobře. Má zde svoje prvky, ale ta základní kostra je stejná a ten příběh je prostě dobrý. Timothy Hutton si zaslouží pochvalu za to, jak skvěle ztvárnil oba hlavní protagonisty, jak toho dobrého, tak toho špatného, navíc z něj neustále máte pocit, že i Thada nevíte, na čem jste.

 

Hodnocení: 75 %