La residencia (1970)

70%
Povedený atmosférický snímek ze Španělska.

La residencia

Španělsko, 1970, 99 minut

 

Režie: Narciso Ibáñez Serrador

Scénář: Narciso Ibáñez Serrador a Juan Tébar

Hrají:

Lilli Palmer (Fourneau)

Cristina Galbó (Teresa)

John Moulder-Brown (Luis)

Maribel Martín (Isabelle)

 

Španělský snímek „La residencia“ je v mezinárodní distribuci známý jako „The House That Screamed“, ale také jako „The Finishing School“ nebo „House of Evil“. Všechny ty názvy slibují, že tady půjde o dům, kde nebude zrovna moc hezké přebývat. A navíc se podle všeho bude jednat ještě o školní zařízení, kde by se měli jedinci vzdělávat a ne strašit. I když strach je vlastně se školou spojený standardně.

vzorné dámy.

Aby toho nebylo málo, škola ve snímku „La residencia“ je školou internátní, takže se můžeme spolehnout na to, že zde budou samé dívky. Nečekejme, ale vyloženě podívanou, která by měla být v první řadě erotická, to určitě ne. Narciso Ibáñez Serrador není Jesús Franco a ve svém snímku se roto primárně zaměřil na to, aby ve filmu zapůsobil atmosférou. A to mu vyšlo.

A už zvoní.

Internátní školu vede madam Fourneau (Lilli Palmer), která se zaměřuje na dívky, které jsou nějakým způsobem problematické. Aby je dokázala srovnat do latě, přistupuje k poměrně drsným metodám, kdy tresty zde jsou celkem standardní směrovací formou. To se některým dívkám úplně nelíbí, a tak utečou. Jenže jako kdyby za jejich útěkem bylo ještě něco jiného. Jako kdyby všechno nebylo takové, jak se zdá.

Pěkné holky tam jsou.

Dívky budou v tomto filmu umírat. Musím tuhle skutečnost zmínit – mimo jiné není ani tak překvapivá. Ten důvod zmínění je ale v tom, že Narciso Ibáñez Serrador není vyloženě explicitní, ale ve chvíli vraždy zastaví kameru. Prostě stopka. Díváme se na to, jak je dívka vyděšená a jak je jí podřezáváno hrdlo. I když to vypadá jako jednodušší verze vraždy na plátně, ono to funguje. Je to velmi nepříjemné, jak se oraz zastaví a vy se musíte chvíli dívat na ten moment, kdy víte, že dívka umře.

Ale musejí zařezávat.

I když se snímek „La residencia“ tváří celkem obyčejně, i když byste mohli mít pocit, že to prostě bude jen nějaké rádoby španělské giallo, Narciso Ibáñez Serrador se zaměřil na hororovou atmosféru, což mu vyšlo dokonale. Ta atmosféra je tu hutná, filmu nechybí mnoho, ani finále není odfláknuté a není to jen nějaké jednoduché odhalení. Je to celkem děsivá rána pro diváka.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář