Last Kind Words (2012)

30%
Někdy ani ta poslední slova útěchy neuslyšíte.

Last Kind Words

USA, 2012, 87 minut

 

Režie: Kevin Barker

Scénář: Kevin Barker a Amy Riherd Miller

Hrají:

Brad Dourif (Waylon)

Spencer Daniels (Eli)

Alexia Fast (Amanda)

Marianne Hagan (Ida)

 

U některých filmů je na první pohled vidět, že v sobě mají potenciál, který následně využijí. Jenže jsou zde pak také filmy, které se ze začátku snaží prezentovat, že ten potenciál také mají, ale nakonec se ukáže, že to všechno bylo trochu jinak, a ony prostě nepřinesou nic, ale skutečně lautr nic. Asi vám celkem snadno došlo, že tohle je i případ snímku dnes recenzovaného, hororu „Last Kind Words“.

Chceš mě? Chci tě.

V titulcích asi trochu navnadí jméno Brada Dourifa, kterého si budete pamatovat ze snímků jako „Dětská hra“ nebo třeba i ze série „Pán prstenů“. Jedná se o herce s nezaměnitelným obličejem a nutno říct, že zde má opravdu hodně prostoru a není jen jménem v titulcích. Přesto není úplně hlavní postavou, okolo které se točí děj. Tou postavou je mladík Eli, který se právě s rodiči přistěhoval kamsi na samotu do Kentucky.

Ups, tak mi to oblečení všechno najednou spadlo.

Ano, i „Last Kind Words“ je jedním z těch hororů, které začínají stěhováním se na místo, kde pravděpodobně došlo k něčemu nemilému. Hned úvod nám naznačuje, že došlo k vraždě – chlapec zastřelil svého otce. Nešťastnou náhodou. Asi. Nejspíš to bude mít nějakou spojitost s oběšenci, kteří se tu sem tam ukazují. Že by v tom bylo něco hlubšího? Tak to se ještě uvidí, rozhodně ale nečekejte nic skutečně překvapivého.

Velká hlava.

„Last Kind Words“ je snímkem, který má své tempo. Jsou zde scény, které by se daly nazvat vytržením, jsou celkem děsivé, na druhou stranu i ony si udržují svoje pomalejší tempo. Film si prostě jede svou a nehodlá z vytyčené cesty sejít. Dobře, proč ne. Jako kdyby nás nechal vyčkávat na to, co velkého se stane. Problémem je však skutečnost, že ono fakticky k ničemu nedojde. Film plyne, plyne a pak najednou uplynul. A to je celé, konec.

Brad Dourif nikdy nebyl úplně model.

Chápu, že se prvoplánově nejedná o horor, na druhou stranu jsou zde scény, které k tomuto zařazení jasně směřují. Film se snaží být dramatickou meditací nad postavením člověka na světě, ve společnosti, ale tohle se mu prostě nedaří. Není hluboký, ty myšlenky zde nejsou nijak rozvedeny, spíš jen naznačeny. To prostě nestačí. Film se tváří, že má co říct, ale prostě nemá. A tak skoro 90 minut sledujete něco, co vám v konečném důsledku vlastně vůbec nic nedá.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář