Leatherface (2017)

60%
Legenda se vrátila ve filmu o tom, jak to všechno začalo.

Leatherface

USA, 2017, 90 minut

 

Režie: Alexandre Bustillo a Julien Maury

Scénář: Seth M. Sherwood podle postav Toba Hoopera a Kima Henkela

Hrají:

Stephen Dorff (Hal Hartman)

Lili Taylor (Verna)

Sam Strike (Jackson)

Vanessa Grasse (Lizzy)

 

Návrat do světa Kožené tváře nebo Leatherface, jak zní pojmenování ikonické postavy v originál a jak vznikl i název pro americký film z roku 2017, je pro mnohé fanoušky jistě něčím, na co čekali dlouho. Osobně ale nejsem z těch, kdo sérii „Texaský masakr motorovou pilou“ uctívají jako svatou. Je dobrá, ale osobně ji vyloženě nemiluji. Přesto jsem byl na snímek „Leatherface“ zvědavý.

 Tohle by šerif dělat neměl.

Zvědavost se dostavila hlavně proto, že tohle je film, který předchází událostem původního filmu „texaský masakr motorovou pilou“ z roku 1974. Vlastně bychom se v něm měli dovědět, jak to vlastně bylo s malým chlapcem, z něhož se v dospělosti stal šílený vrahoun, kterému už tu koženou masku a motorovou pilu nikdo neodpáře a bude nás stále děsit. Snahy o tyhle originy ale nemusí dopadnout dobře.

 Hele, něco nám tam spadlo.

Hned na začátku se s rodinou Sawyerových setkáváme v době, kdy jsou jejich děti a tedy i ten, který je později znám jako Leatherface, ještě malé. Přesto se jedná o hodně zvrácenou rodinku, o čemž se má přesvědčit jeden soused. Ale to není všechno, ani šerifova dcera nebude ušetřena, což následuje v další scéně, která je skvělá hlavně díky kraví hlavě. Poté se ale dění přenáší o několik let dopředu, kluci jsou v ústavu, ale jejich matka je chce zpět.

 Skvělá maska.

Kluci jsou v podstatě v pubertě a pomalu dospívají, ale ústav je omezuje. A tak je potřeba je dostat ven. A tady začíná ten skutečně pravý masakr a pomalý zrod bestie, kterou tak dobře známe. Skoro by se i chtělo říct, že ty motivace nejsou špatné, že nakonec je ten zrod celkem i funkční, což je docela dobře stvrzeno poslední scénou, kdy se opravdu už jedná o zrod Leatherface.

 I na tu pilu samozřejmě dojde!

Snímek „Leatherface“ v sobě nemá takovou syrovost jako původní film z roku 1974, což dle mého už není se současnou technikou ani možné docílit, protože ta syrovost byla dána i obrazem a jeho nedokonalostí. Přesto snímek „Leatherface“ jako origin docela funguje a dá se mu věřit, že tohle je ten zrod známé záporné postavy, který je uvěřitelný a který má i docela smysl. Scén s kraví hlavou by bylo třeba víc.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář