Noční let (2005)

60%
"Noční let" je snímek, který se velmi dobře vyvíjí, ale postupně ztrácí na svém kouzlu.

Noční let

Red Eye

USA, 2005, 85 minut

 

Režie: Wes Craven

Scénář: Carl Ellsworth a Dan Foos

Hrají:

Rachel McAdams (Lisa Reisert)

Cillian Murphy (Jackson Rippner)

Brian Cox (Joe Reisert)

 

Wes Craven ukázal, že není režisérem vhodným jen pro vyvražďovačky, ale že je tvůrcem, který bez problémů zvládne i komornější kousky. „Noční let“ je přesně tím komornějším kouskem, alespoň po zhruba polovinu stopáže, kdy naprosto skvěle vykresluje atmosféru a pohrává si nejen s představitelkou hlavní role, ale i s divákem, který napjatě čeká, co se stane, a pak s ještě větším napětím sleduje, jak to dopadne. Jakmile se ale opustí letadlo, film ztrácí minimálně polovinu své síly, spíš víc.

Takový hezký páreček.

Snímek „Noční let“ má skvělou premisu. Wes Craven se rozhodl přenést napínavé klaustrofobní drama, kterým je například snímek Telefonní budka, do letadla. Na první pohled se zdá, že je všechno v pořádku. Lisa (Rachel McAdams) má letět nočním letem. Okolnosti tomu tak chtěly a ona nemá na výběr, i když létání není zrovna její oblíbenou kratochvílí. Bohužel tato skutečnost je pro další dění v podstatě zbytečná a nemá větší význam. I přesto se Cravenovi daří vytvořit atmosféru, kterou je rozhodně možné považovat za napínavou.

Tady už se to zvrtlo.

Už v letištní hale se Lisa seznámí s mladým mužem Jacksonem (Cillian Murphy), který se jí trochu snaží let zpříjemnit. Díky tomu se dají dohromady. Buduje se mezi nimi nějaký ten vztah. Pak najednou přichází zlom. Jackson vůbec není náhodným cestujícím, který se pouze snaží být sympatický, ale jeho chování je součástí rozsáhlejšího plánu, který má s Lisou co dočinění.

Vyjde jí to?

Dokud zůstává dění na letišti nebo v letištní hale, je to v pořádku. Jedna obyčejná cesta se postupně mění v noční můru, což je dáno i skvělým hereckým výkonem Cilliana Murphyho a Rachel McAdams, kteří spolu souzní skutečně dobře. Jemu věříte milého chlapa, i přes jeho obličej, který je hollywoodským vzorem pro záporáka, jí zase celkem silnou ženu, která se snaží vzepřít, i když je to přece jen příliš velká krasavice na to, abyste jí to uvěřili úplně. Přesto film s herci nepadá.

Konečné zúčtování?

Padá s tím, že ve druhé polovině se snímek mění v obyčejný útěk před zabijákem a snahu pomoct bližním. Atmosférické drama se mění na obyčejnou málo akční honičku, která nepřinese nic zásadně nového. Konec, který snímek přináší je očekávaný a nepřekvapí. Wes Craven tak zapadl do schématu, klišovitého a neoriginálního. Přesto si ale film za část v letadle zaslouží nadprůměrné hodnocení.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (béčka, mučení, vrazi)


Přidat komentář