Lék na život (2016)

60%

Lék na život

A Cure for Wellness

USA, Německo, 2016, 146 minut

 

Režie: Gore Verbinski

Scénář: Justin Haythe a Gore Verbinski

Hrají:

Dane DeHaan (Lockhart)

Jason Isaacs (Volmer)

Mia Goth (Hannah)

Ivo Nandi (Enrico)

 

Gore Verbinski se vrací jako režisér a spoluscenárista hororu? To nezní vůbec špatně, i když je pravdou, že jeho „Kruh“ nebyl zrovna moc originální dílo a já mám pořád raději japonskou předlohu, a to v tištěné podobě, kdy mi román přišel ještě zvláštnější než jeho filmové provedení s japonskými tvůrci a herci. Přece jen se ale Verbinskému remake podařil. Pak se ale na horory vykašlal.

 S berlemi jim neuteče.

Je to jeho návrat k žánru po patnácti letech a je na něm vidět, že si Gore hodně zvykl na mainstreamové provedení filmu, tedy v co nejlepší vizuální kvalitě, a také na dlouhou stopáž. Ta filmu ubližuje v první řadě, protože Gore Verbinski nemá tak dobrý příběh, který by vás dovedl udržet dvě hodiny a půl strnule sedět a sledovat, co se to sakra děje. Někdy se neděje skoro nic.

 A neutekl.

Lockhart je mladý a ambiciózní a dostane ve své společnosti takový zvláštní úkol. Má z luxusního sanatoria přivézt zpět jednoho velkého šéfa, protože bez něj se firma prostě neobejde a mohlo by dojít k problémům. Lockhart zjišťuje, že sanatorium je trochu zvláštní místo, a to hlavně ve chvíli, kdy se sám stává pacientem kvůli zlé dopravní nehodě, kterou má při snaze opustit ústav.

 Vizuálně jsou zde pěkné scény.

Snímku „Lék na život“ se musí nechat, že ze začátku má velmi dobrou atmosféru. Ta není jen v tom, že by byl snímek děsivý, on zase tolik není, ale atmosféra tajemna tam je. Ještě silnější je ale atmosféra podivna a bizarního chování nejen zaměstnanců, ale vlastně i místních chovanců, kdy chvílemi si říkáte, jestli je to ozdravovna anebo spíše rovnou blázinec pro ztracené případy.

 Je ve vaně voda?

Film graduje a graduje docela dobře, jenže si po nějaké době uvědomíte, že graduje příliš dlouho. A to si uvědomil asi i Verbinski, tudíž do filmu „Lék na život“ vkládá drastické, mnohdy opravdu hnusné scény, které vás vhodně zasáhnou. Hlavně ty zubní jsou extra dobře provedené a extra hnusné. A pak jsou tu úhoři... Dobré scény, fajn atmosféra, ale bez toho, aby vás to dovedlo dostat tak, jak byste si mysleli. Konec už mě pak nebavil.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (příšery, vrazi)


Přidat komentář