Leptirica (1973)

70%
Jugoslávský horor? A dobrý? to je "Leptirica".

Leptirica

Jugoslávie, 1973, 63 minut

 

Režie: Djordje Kadijevic

Scénář: Djordje Kadijevic podle povídky Milovana Glisice

Hrají:

Mirjana Nikolic (Radojka)

Petar Bozovic (Strahinja)

Slobodan 'Cica' Perovic (Zivan 'Dusman')

Vasja Stankovic (Kmet)

 

Horor natočený v roce 1973 v bývalé Jugoslávii? Snímek, který je v mezinárodní distribuci uváděn jako „The She-Butterfly“, i když samotné „Leptirica“ zní docela dobře? Tohle je něco, co hororového fanouška – tedy alespoň mého ražení – dokáže zaujmout. Jaký horor se asi natočil v roce 1973 v Evropské zemi, která má své specifické reálie a svou vlastní, jedinečnou kulturu?

Vyjukaný obličej.

Když se do snímku „Leptirica“ pustíte, budete mít pocit, že se možná díváte na něco, co bylo natočené na Slovensku. I když se tam tedy mluví hodně divně. Má to takový jánošíkovský ráz, ale to je dáno tím, že se jedná o film historického charakteru se zaměřením na venkovský život. Ten folklor je z toho docela příjemně cítit a snímek tak přináší zase trochu jiný zážitek ze sledování hororu.

Pěkná dívčina.

Příběh se točí kolem jedné vesnice a jednoho mlýna. Jeden mladý chasník se snaží o krásnou dívku, kterou by si chtěl vzít. Ona by si chtěla vzít jeho. Ale jak tomu tak bývá, otec dívky s tím nesouhlasí. A tak se mladík rozhodne, že je potřeba jejího otce přesvědčit. Jde na to ta, že se stane mlynářem. Na tom by nebylo nic tak divného, kdyby mlýn, kde chce profesi vykonávat, nebyl prokletý.

Asi si rozumí.

Díky mlýnu se nám do popředí dostává hororový prvek, který je spojený s příšerou, jež zde žije. Tady si příběh bere hodně s tradičních legend, které se zajímají především o tvory, jež sají krev. Tohle ale není obyčejný upírský snímek, protože tenhle horor má díky svému pojetí i díky provedení krev sajícího monstra velmi specifickou atmosféru a vzbuzuje jiné dojmy než klasický upírský horor.

Alespoň do určité chvíle.

I když se to na první pohled nezdá, „Leptirica“ je zajímavým hororem, jenž sice na jednu stranu staví na symbolismu, ale na stranu druhou i na určité doslovnosti, která je překvapující především v oblasti gore. Ano, tenhle film je místy nepříjemně krvavý tady kousnutí skutečně bolí. Jugoslavský horor také nemá nějakou bohatou tradici, ale tohle je zajímavá ukázka toho, že i tam to šlo.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (upíři, příšery)


Přidat komentář