Long khong 2 (2008)

60%
Třetí díl thajské hororové série v Americe uváděné jako "Art of the Devil".

Long Khong 2

Thajsko, 2008, 80 minut

 

Režie: Pasith Buranajan, Kongkiat Khomsiri, Isara Nadee, Seree Phongnithi, Yosapong Polsap, Putipong Saisikaew a Art Thamthrakul

Scénář: Kongkiat Khomsiri a Yosapong Polsap

Hrají:

Napakpapha Nakprasitte (Aajaan Panor)

Paweena Chariffsakul (Daun)

Supakorn Kitsuwon (Dis)

Carolyn Supaluck Neemayothin (Pan)

 

I když je film nazvaný jako „Long khong 2“, ve skutečnosti se jedná o prequel ke snímku „Long khong“, který je navíc česky uváděn jako Voodoo: Umění ďábla 2. Podle této logiky by se pak snímek „Long khong 2“ česky jmenoval „Voodoo: Umění ďábla 3“, protože „Voodoo: Umění ďábla“ se v originále jmenuje „Khon len khong“. V angličtině jsou všechny tři filmy uváděny jako „Art of the Devil“ podle toho, jak byly chronologicky vytvářeny a publikovány.

Začíná to moc hezky.

První snímek, „Voodoo: Umění ďábla“ je tak v podstatě film samostatný, pouze má podobné téma. Až snímky Voodoo: Umění ďábla 2 a „Long khong 2“ mají určitou spojitost, respektive spojitost poměrně silnou. „Long khong 2“ vysvětluje, proč došlo k událostem snímku Voodoo: Umění ďábla 2 a vytváří se nám zde příjemná návaznost. Je to dáno i tím, že oba filmy vytvářela stejná sedmička režisérů, kteří se u „Long khong 2“ poprvé představili jako Ronin Team.

Pak už je to trochu drsnější.

Díky tomu, že se jedná o stejné tvůrce, dokáží udržet soudržnost filmu, a to jak po stránce dějové, tak i po stránce trikové a dojmové. Sledujeme příběh mága, který chce získat temné třetí oko, aby mohl být skutečným velmistrem. Do toho se ale vměšuje příběh učitelky, která je nucena spáchat ten nejhorší zločin. Ne, že by svědčila proti svým kolegům, ale je nucena zabíjet. To nakonec vede k tomu, že magie a démoni opět dostávají dostatek prostoru k tomu, aby mohli rejdit.

To tetování muselo bolet.

Tam, kde bylo možné snímek Voodoo: Umění ďábla 2 považovat za slasher, tak v tomhle případě už se jedná spíše o satanský horor, který má opět dostatek gore prvků. Série se obecně vyznačuje tím, že nahota je zde v podstatě zakázaná, ale gore je na vysoké úrovni. Je to dáno i tím, že Thajci se nebojí kombinovat krev se zvířaty, což znamená hlavně červy a jiné podobné bestie. Funguje to i v tomhle případě.

Co se jí to klube?

Nechci říkat, že příběh je nějak skvělý, ale mám pocit, že tady už se tvůrcům celkem dařilo udržet konzistentnost celého děje, navíc přicházejí i se zajímavými prvky. Dokonce jim sedlo i navázání na předchozí film. Pro mě je tohle nejlepší díl série, i když nutno říct, že obecně mezi horory zas tak moc nevybočuje. Určitě jsou zde ale scény, které dokáží znechutit, což je jedno výrazné plus.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (gore, vrazi, satan)


Přidat komentář