Maniac (1934)

70%
Jeden z prvních filmů o sériových vrazích.

Maniac

USA, 1934, 51 minut

 

Režie: Dwain Esper

Scénář: Hildegarde Stadie

Hrají:

Bill Woods (Don Maxwell)

Horace B. Carpenter (Dr. Meirschultz)

Ted Edwards (Buckley)

Phyllis Diller (Paní Buckley)

 

Tenhle snímek nemá moc dobré hodnocení, ale myslím si, že to je docela škoda. V hororovém žánru je to zajímavý kousek, ale celkově je možné na něm vidět, jakým dalším směrem se bude vydávat braková tvorba, jak mohou vypadat béčkové filmy a jak nakonec díky přílišné cenzuře nějakou dobu vůbec nevypadaly. Dnes již film není vyloženě kontroverzní, ale ve své době dovedl zaskočit.

 Pořádný šílenec.

Těch aspektů, které jsou na snímku, jež je také někdy uváděn jako „Sex Maniac“, do jisté míry kontroverzní, je více. A pokud nejsou kontroverzní, tak měly být působivé. V první řadě je to skutečnost, že v hlavní roli je skutečně maniak, nebezpečný člověk, který zabíjí a který se vyžívá v tom, že ubližuje ženám a mučí je. Tady ale bacha, tohle není torture porn, mučení probíhá spíše v rovině psychologické.

 Kontroverzní scéna.

Snímek „Maniac“ totiž využívá klasické prolínání obrazu k tomu, aby na plátno přeneslo démony a děsy, čímž snímek skutečně získává psychologickou rovinu, protože vidíme, že démoni postavám ubližují, ale nikoli fyzicky, primárně se tak děje na duševní rovině. Tohle je ve své podstatě působivé a funguje to až do současnosti a tím je snímek silný, ač je podání nutně naivní.

 Expresionistické herectví.

Asi nejpřekvapivější je pak scéna s odhalenými ňadry, která je na svou dobu přece jen hodně odvážná. Tohle kvituji s povděkem, protože tvůrci chtěli ukázat, že násilí maniaka je způsobeno intimními potřebami. Funguje to dobře, a když jde maniak na ženu s injekcí, i dnes to dovede zapůsobit celkem nepříjemně. Film zestárnul, ale je za ním cítit, co se tvůrci snažili říct.

 Triky krásné.

Jsem si jistý, že snímek „Maniac“ nebude pro většinu současných diváků fungovat, ale mně se na něm líbí, že i před těmi více jak osmdesáti lety chtěl ukázat, jak to může vypadat, když řádí šílenec. Ano, není to naturalistické, ale díky použitým trikům je to psychologické a dává to celkově smysl. Film si rozhodně nezaslouží, aby byl zapomenut, ale je vhodné si ho připomínat, protože byl jedním z prvních krůčků v exploataci.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář