Temné nebe (2013)

70%
"Temné nebe" je dalším celkem kvalitním atmosférickým hororem, který se dostal do našich kin. Nebudou se mnou asi souhlasit všichni, ale přesto si myslím, že stojí za šanci.

 

Temné nebe

Dark Skies

USA, 2013, 97 minut

 

Režie: Scott Stewart

Scénář: Scott Stewart

Hrají:

Keri Russell (Lacy Barrett)

Josh Hamilton (Daniel Barrett)

Dakota Goyo (Jesse Barrett)

Kadan Rockett (Sam Barrett)

 

To, že snímek „Temné nebe“ natočil Scott Stewart (nebo Scott Charles Stewart, jak si v některých případech uvádí celé jméno), jsem zjistil až ve chvíli, kdy jsem snímek již viděl. Možná to byl důvod, proč se mi zamlouval. Já vím, že Stewart není žádný velký umělec, není to režisér, který by nás zahrnoval převratnými filmy, ale já jsem si celkem užil jeho film Legie, rozhodně o něco více snímek Kazatel a nemám ani příliš problémy s filmem „Temné nebe“.

Na manželku se kamera zaměřuje hodně.

Scott Stewart se podíval na horor konečně z čistšího pohledu, alespoň v rámci své filmografie, a natočil film podle vlastního scénáře. První, co mě po zhlédnutí snímku napadlo, byla následující věta: „Kdyby takhle podobně vypadal snímek „Čtvrtý druh“, rozhodně bych si ho tenkrát užil více.“ „Temné nebe“ se mi líbilo, to řeknu rovnou. Není to velký film, není to ani zásadně skvělý film, ale prostě se mi líbilo pojetí (hodně podobné dnešnímu trendu found footage à la „Paranormal Activity“, ale bez toho, aby přímo kopírovalo filmařské postupy z hlediska použití stylu). No a navíc hororů s ufony, které skutečně mají atmosféru, zase tolik není.

Pod dekou je bezpečno. Alespoň zpočátku.

„Temné nebe“ vychází z jednoduchého předpokladu, který si bere za svůj velké množství filmařů současné doby. Strašidelný dům, kde se děje něco ošklivého. Nejprve to vypadá v pohodě, ale pak se začíná projevovat to špatné. Těch filmů je v poslední době skutečně hodně. Insidious, Mama anebo Sinister. Se všemi jsem byl spokojený a ani „Temné nebe“ mě, hlavně po stránce atmosféry, nezklamalo. Nejsou zde pouze obyčejné lekačky, i když i na ty samozřejmě dojde, ale jsou zde i celkem propracované scény, které děsí spíš tím, co vidíme, než tím, že to nevidíme a najednou to tam je.

Tatínek nemá radost z toho, že dům napadly stovky ptáků.

Dialogy snímku jsou trochu problémem, stejně i postavy, které jsou šablonovité a chovají se tak nějak uměle, skoro jako roboti. Zase to není tak strašné, aby se nad tím musel člověk pohoršovat a film pro to maximálně odsoudit. Nečekal jsem od podobného filmu skvělé herecké výkony hodné oscarové nominace, ale je pravda, že manžel mi vůbec neseděl. Zato děti zde hrají prim a jde jim to skvěle. Oba chlapci jsou notně nevinní a scény s nimi jsou místy skutečně silné.

Že by mu zaskočila kost z kapra?

Ano, asi je poznat, že jsem ze snímku vcelku nadšený, ale nemyslím si, že k tomu úplně nemám důvod. Já vím, podobných filmů je teď docela dost, ale pokaždé se jim daří mě v kině dostat. Atmosféra, to je to, co od hororu vyžaduji a tady, ač byla místy rušena zbytečnými dialogy, byla pořád dobrá. Pointa není nečekaná, ale předpokládaná, což je také důvod, proč nedávám snímku nějaké závratně vysoké hodnocení. Ti, co chtějí od hororu atmosféru a trochu toho strachu, myslím, že tady obojí najdou. Ne v obrovském množství, ale dost na to, aby si snímek „Temné nebe“ docela užili. Já jsem si ho užil a mohu doporučit. Jako kinozábava film funguje dobře. A o tohle Stewartovi šlo ve všech jeho třech filmech.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (příšery, děti)


Přidat komentář