Marquis de Sade: Justine (1969)

40%
Od Jesúse Franca jsem prostě čekal víc.

Marquis de Sade: Justine

Lichtenštejnsko, Západní Německo, Itálie, USA, 1969, 90 minut

 

Režie: Jesús Franco

Scénář: Harry Alan Towers

Hrají:

Klaus Kinski (Markýz de Sade)

Romina Power (Justine)

Maria Rohm (Juliette)

Rosemary Dexter (Claudine)

 

Přiznám se, na snímek „Marquis de Sade: Justine“ jsem koukal trochu hloupě. Pokud budete znát tvorbu Jesúse Franca, budete mít pocit, že zrovna „Justýna“ Markýze de Sade je něco, co by tenhle španělský autor dokázal skvěle zfilmovat. Pořádná dávka dekadence, nahoty, erotiky, ale jak se ukázalo, Franco pojal „Marquis de Sade: Justine“ jako historické drama s nahotou.

Takové milé děvče.

Když zjistíte, že zde hlavní roli hraje Klaus Kinski, řeknete si, že to byla naprosto skvělá volba. Ale už tady film hodně klame tělem. Klaus Kinski se totiž ve filmu skoro nevyskytuje, jsem si jistý, že part dokázal zahrát za jeden den a pak mohl pokračovat na jinou štaci. Scény s ním jsou v podstatě jen velmi jednoduchý, spíše až symbolickým rámcem pro hlavní příběh o Justine a vlastně i Juliette.

Tihle milí nebudou.

Juliette a Justine jsou sestry, které odcházejí z kláštera do velkého města, kterým Paříž byla a je. Juliette se stává nevěstkou, ale Justine, ta se chce pokusit o trochu jiný osud. Jenže to by nesměla být tak důvěřivá. Je naivní, a co si budeme povídat, s její naivitou vás překvapí, že přežije vůbec první noc ve velkém městě, a to v relativní počestnosti, i když mužská chlípnost je to, co ji vždy donutí odejít.

Pánové si myslí, že mohou cokoli.

Snímek „Marquis de Sade: Justine“ je možné vnímat v podstatě jako cestu Justine za štěstím, ale ve městě jako je Paříž, je něco takového těžké najít. Z tohoto je celkem jasné, že de Sade zde neměl pořádně místo ani jako vypravěč a scény s ním jsou opravdu jen navíc, nic nepřinášejí, jen tu snahu do filmu přidat nějakou tu hvězdu. Alespoň že film má docela pěkné obsazení z hlediska ženských postav, i když sám Franco nebyl moc nadšený z nuceného obsazení Rominy Power do hlavní role.

I si ženy označkovat...

Koprodukční snímek „Marquis de Sade: Justine“, na kterém se například podílelo i Lichtenštejnsko, je za mě zklamáním a nenaplněním očekávání. Netvrdím, že de Sade je skvělý autor, že jeho díla jsou v současné době tak kontroverzní podle toho, jakou pověst si vydobyla, ale Jesús Franco pojal snímek jako historickou romanci bez náboje, což mě nudilo. A dvě hodiny nudy je prostě příliš.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (mučení)


Přidat komentář