Mastnej škrtič (2016)

60%
Na tohle musíte mít povahu a možná i žaludek, ale je to sakra divný a dobrý film.

Mastnej škrtič

The Greasy Strangler

USA, 2016, 93 minut

 

Režie: Jim Hosking

Scénář: Toby Harvard, Jim Hosking

Hrají:

Michael St. Michaels (Big Ronnie)

Sky Elobar (Big Brayden)

Elizabeth De Razzo (Janet)

Gil Gex (Big Paul)

 

„Mastnej škrtič“ je prostě šílenost, na kterou musíte mít náladu, musí to být něco, co by vám sedlo, protože tohle je bizarní trash, který je úchylný, který je divný, který je specifický a vlastně i velmi originální. Jenže cílová skupina je velmi úzká a je jasné, že tohle se bude promítat spíše na žánrových festivalech. Přesto je hezké, že film bylo možné v roce 2016 sledovat na festivalu v Karlových Varech.

To je prostě dvojka.

Příběh se točí kolem otce a syna. Big Ronnie (Michael St. Michaels) a Big Brayden (Sky Elobar) společně provádějí zájemce po městě a ukazují jim, kde se v Los Angeles rodilo disco. Spíše si ale vymýšlejí historky pro pár těch bláznů, kteří jim na to skočí a kteří se nechají dvojicí přestárlých podivínů v růžových šortkách a tričku stejné barvy provádět od divného domu k divnému domu.

Toho tuku je potřeba hodně.

Ve městě se pohybuje vrah, který si říká Mastnej škrtič a od začátku je jasné, že je to Big Ronnie, který se pro jistotu několikrát prořekne, aby se jen ukázalo, jak je to celé absurdní. Ale funguje to, v tom bizarní smyslu je to opravdu dobré. Nemluvě o tom, že samotný nápad na Mastnýho škrtiče je prostě tak šílený, až je dobrý. Jeho vizuální podoba tomu všemu pak dává tu správnou korunu.

Možná vám taky polezou oči z důlků.

Herectví je ve filmu natolik přirozené, alespoň vzhledem k tomu, co bylo potřeba zahrát, že nelze před pány a dámami – i když těch moc není – než smeknout. Tohle je prostě přesně to, co snímek potřeboval. Jasně, pořád je to divné, ale přesně té divnosti zde slouží všechno, co je použito zobrazeno, řečeno. Aneb když chcete natočit divný film a přesně víte, jak byste to měli udělat.

Divných postav je tu dostatek.

Snímek „Mastnej škrtič“ je prostě snímek pro fajnšmekry bizarního filmu. Je to trochu slasher, ale ještě více je to romantické drama o vztahu k jedné ženě, kterou mezi sebou sdílejí otec a syn, kdy ale syn z tohohle moc nadšený není. Film není vyloženě explicitní, kamera zde není hardcore, více má upoutat to, jak jsou postavy vedeny, jak je příběh zvláštní, jak je podivné to, co se děje. A to se daří.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (gore, vrazi)


Přidat komentář