matka! (2017)

40%
Za mě se nový Aronofského film prostě nepovedl.

matka!

Mother!

USA, 2017, 121 minut

 

Režie: Darren Aronofsky

Scénář: Darren Aronofsky

Hrají:

Jennifer Lawrence (Matka)

Javier Bardem (On)

Ed Harris (Muž)

Michelle Pfeiffer (Žena)

 

Darren Aronofsky je pro mě jedním z nejlepších a nejnadějnějších režisérů, jací kdy točili filmy. Bohužel posledními dvěma filmy dokazuje, že jeho příklon k biblické tematice není správnou cestou, a to i přesto, že v jeho filmech jsou ochotni hrát velmi dobří herci, kteří zde podávají skutečně výborné výkony, jako je tomu i v případě filmu „matka!“, který je trochu milně řazen k hororu.

 Jennifer je tam prostě hodně.

Jsou zde hororové scény, jsou zde scény, které vás rozhodně nenechají klidnými a smyslem snímku je vytvořit v lidech pocit nejistoty, ukázat jim, že je něco hodně špatně. Ano, vlastně by se dalo mluvit o hororu, konkrétně o ekohororu, pokud bychom škatulkovaly ještě o něco hlouběji. To je dáno skutečností, že se zde Aronofsky obrací na to, jak jsme zničili matku Zemi.

 Tu zeď má fakt ráda.

Ano, snímek je vlastně jednou velkou alegorií na to, jak jsme dokázali ničit matku Zemi, a to navíc ještě z biblického pohledu. Když si tohle uvědomíte, mohou nastat dvě situace – buď budete nadšeni z toho, jak se Aronofskému podařilo biblický příběh narvat na psychothriller, anebo budete znechuceni, jak se babrá v biblických tématech, je trochu moc okatý a nakonec jen shrne to, co každý nefanatik ví.

 Muž a žena se také mají rádi.

Křesťanství je jedno z náboženství a on se do něj opírá celkem vehementně. Anebo naopak dává pocítit krutost křesťanství, ale úplně ho nezatracuje, možná jen zatracuje lidi, kteří chtějí věřit v jednoho boha, ale nedrží se skutečných hodnot. Vlastně nevím. Spíš mi přišlo že Aronofsky chtěl, aby to bylo pořádně drsné a abychom viděli z Jennifer Lawrence skutečně každý detail. Hlavně tedy z jejího obličeje.

 Všichni si myslí, že ji milují.

Darren Aronofsky dostal ze svých herců maximum, ale nemyslím si, že by dostal maximum ze sebe. Tohle je alegorie, kterou šlo natočit i kratší, v podstatě jako takové cvičení, ale on se rozhodl pro dvě hodiny, které vás dovedou docela vyčerpat. Ano, může z toho na vás padnout deprese, což o určitých kvalitách svědčí, ale také se vám u sledování filmu může chtít křičet, jak je to mnohdy prvoplánové ve svém vyznění, ale snaží se to být zastřeno uměleckostí.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář