Mauzoleum (1982)

70%
Chtěli si vystřelit z naivní holky, tak se jim to pěkně vymstilo.

Mauzoleum

One Dark Night

USA, 1982, 89 minut

 

Režie: Tom McLoughlin

Scénář: Tom McLoughlin a Michael Hawes

Hrají:

Meg Tilly (Julie Wells)

Melissa Newman (Olivia McKenna)

Robin Evans (Carol Mason)

Leslie Speights (Kitty)

 

Taková blbá shoda okolností a ještě horších rozhodnutí a jedna mladá holka by z toho mohla mít trauma na celý život. Tohle je případ Julie Wells (Meg Tilly), která se prostě jen snaží o to, aby zapadla mezi skupinku děvčat, které si říkají Sestry a jednoduše trochu machrují na novou holku, která se chce jen zalíbit. Ano, opět jedna variace na téma šikany mezi mladými lidmi.

To si myslela, jak se nasměje.

Ono by se skoro zdálo, že snímek „Mauzoleum“ bude jednoduchý horor o tom, že tři holky přimějí čtvrtou k tomu, aby strávila noc v jednom mauzoleu, aby tak dokázala, že skutečně může mezi Sestry patřit. A ono to v určitém smyslu tak jednoduché je. Jenže jsou zde ještě další linie, které se nakonec dohromady proplétají a dávají všemu trochu démoničtější charakter.

Že by figurína?

První je smrt staršího muže, který byl tak trochu podivín, což jeho dcera zjišťuje především po jeho smrti. Má zvláštní návštěvu, kdy začíná přemítat, kdo vlastně byl její otec. Postupně nachází důkazy o tom, že byl skutečně divný a že by mohl možná i po smrti přinášet nebezpečí, jež hrozí nevinným lidem. Třeba těm, kteří jsou s jeho tělem uzavřeni během noci v mauzoleu.

To světlo se povedlo.

Pak je zde ještě určitá hrdinská linie bratra jedné z mrch, jenž se snaží pomoct Julii, aby nemusela rituál podstupovat, i když se k ní nakonec dostává skutečně na poslední chvíli. Všechny linie se ale velmi dobře prolínají a docela dobře gradují až ke skoro hororově psychedelickému závěru, kdy ze začátku byste možná nečekali, že to bude až takhle paranormální.

Masky a triky také dobré.

Meg Tilly byla pro svou roli vybrána naprosto skvěle, v té době ještě taková mladá, nevinná. Ano, mám jí rád ve všech možný polohách, tak mi sedla i v téhle, i když nakonec se pozornost zaměřila na jiné postavy. Ani to ale nezabránilo snímku „Mauzoleum“, aby měl správně hororovou atmosféru, aby dokázal gradovat až k překvapivě trikovému závěru, který se mi líbil.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (duchové, příšery, mučení)


Přidat komentář