Meridian (1990)

35%
Kráska a zvíře trochu jinak, ale bez nápadu.

Meridian

Meridian

USA, 1990, 85 minut

 

Režie: Charles Band

Scénář: Charles Band a Dennis Paoli

Hrají:

Sherilyn Fenn (Catherine)

Malcolm Jamieson (Lawrence / Oliver)

Charlie Spradling (Gina)

Hilary Mason (Martha)

 

Vidět Sherilyn Fenn nahou? Ano, i tohle může být ten tahák, pro který se na snímek „Meridian“ podíváte. Mnoho jiných zásadnějších důvodů zde nenajdete, protože film je především variací na klasický příběh „Kráska a zvíře“, kterému chybí nějaká větší invence a jednoduše cokoli, co by z něj udělalo film, který nějakým způsobem vyniká. Charles Band se zde bál víc zaexperimentovat.

 Krása a umění.

Catharine (Sherilyn Fenn) a Gina (Charlie Spradling) jsou kamarádky. Ta první je umělkyně, ta druhá se přes své ambice a schopnosti nakonec stala restaurátorkou. Dostávají se do starého italského sídla, kde jsou zajímavá díla, na něž se může Gina zaměřit. Jejich život se ale změní ve chvíli, kdy si zajdou na představení místního pouličního divadelního spolku. Už nic nebude stejně.

Chce si užít s omámenou? 

Možná by ani tak nevadilo, kdyby se jen dívaly na představení, ale problém nastane ve chvíli, kdy si dívky s herci a vystupujícími zajdou na večeři. Zde jsou omámeny a stávají se v podstatě vězenkyněmi této zvláštní skupiny, která má ve svém středu jednoho netvora. Tady je to v podstatě jediná chvíle, kdy se Charles Band (režisér, scenárista i producent, tentokrát bez jakékoli rodinné výpomoci) rozhodl pro nějaké masky. Maska je dobrá, ale podobných prvků je ve filmu málo.

 Kráska a zvíře.

Následující dění už je taková temnější pohádka a především pak romance, kdy zde dochází k nějakému budování vztahu mezi kráskou a monstrem. Překvapivě tu film ztrácí veškeré kouzlo, snad i díky tomu, že je vám celkem jasné, jak to celé dopadne. Sherilyn Fenn je sice hezká, a tady je krásně mladá, ale ani ona nezachrání dějovou unylost, která vás prostě bude nudit.

 Maska se celkem povedla.

Jako kdybyste se octli v něčem, co je zbytečně natahované. Zbytečně hlavně proto, že dávno víte, jak to vlastně dopadne. „Meridian“ se možná na začátku tváří jako něco víc, ale je to opravdu jen fantasy pohádka, která nemá příliš velkou výpravu, ale je docela divadelní, navíc ještě s lehkými odkazy na Shakespearův „Sen noci svatojánské“. Klasika se ze snímku „Meridian“ ale nikdy nestane.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (příšery)


Přidat komentář