Mortel: 1. sezóna

60%
Další, celkem povedený hororový seriál z Francie.

Mortel: 1. sezóna

6 dílů, 2019

 

Tvůrce: Frédéric Garcia

Hrají: Carl Malapa, Némo Schiffman, Manon Bresch

 

Když je člověk na střední tak mívá různé sny a představy. Když je to kluk, tak nejčastěji asi nějaké neřestné o hezké spolužačce či spolužákovi, dívka... no možná to má taky podobně, ale za to nemůžu mluvit. Vidí se, jak se dostane na nějaké dobré pracovní místo, jak bude vydělávat milióny a podobně. Realita je pak mnohdy dost jiná. Ale co kdyby takový student získal schopnosti, které jsou jedinečné.

Divná škola.

Sofiane Kada (Carl Malapa) a Victor Wanderwelt (Némo Schiffman) jsou dva středoškoláci, kamarádi, kteří jsou každý jiný. Sofiane je takový frajírek, docela hezký, v čemž mu pomáhají jeho neevropské kořeny. Victor je vedle něj poměrně nezajímavý, nezáživný a skoro by se zdálo, že to bude takový ten typ nerda, možná otloukánek, možná prostě jen introvert, který chce zůstat vzadu.

Jiskří to mezi nimi.

Jenže je něco opravdu spojí dohromady. Setkání s tajemnou bytostí. Ta bytost je nadpřirozeného charakteru, je popravdě celkem děsivá, i když její design je relativně jednoduchý. Člověka by ani nenapadlo, jak málo někdy stačí – prostě jenom jedny brýle, trochu upravený vzhled a podivný hlas, který se ještě více dokáže deformovat, když je scéna hodně vyhrocená.

Tady to také bude jiskřit.

Tahle nadpřirozená entita, která by jinak vypadala jako nějaký rapper, dává dvěma mladíkům celkem specifické schopnosti. Sofiane je schopen ovládat ostatní, Victor zase slyší myšlenky jiných. A to je jen začátek toho, co oba dokážou. Možná je toho ještě víc. Díky schopnostem pak mohou řešit vraždu. Ale co když schopnosti nejsou zadarmo? A takové nebývají... Co vlastně ten démon, či co to je, chce?

Cool brýle.

Francouzský seriál „Mortel“, respektive jeho první sezóna, představuje docela snesitelný souboj o vlastní duše, o to, jak se mladí postaví něčemu, čemu nemohou rozumět, ale mohou tím vládnou. Je to vlastně určitá forma zkoušky dospělosti – podlehnou svodům temnoty, anebo se jí nepoddají a budou bojovat o svoje duše? Není to vždy extra napínavé, ale rozhodně to nenudí.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vlkodlaci, mysteriózní)


Přidat komentář