Městečko prokletých (1960)

70%
Hororová klasika, která je spíše známá z provedení Johna Carpentera, ale ani on nedokázal dostat z příběhu víc než filmaři před více jak padesáti lety.

 

Městečko prokletých

Village of the Damned

Velká Británie, 1960, 77 minut

 

Režie: Wolf Rilla

Scénář: Stirling Silliphant, Wolf Rilla a Ronald Kinnoch podle románu Johna Wyndhama

Hrají:

George Sanders (Gordon Zellaby)

Barbara Shelley (Anthea Zellaby)

Martin Stephens (David Zellaby)

Michael Gwynn (Alan Bernard)

 

Když se řekne „Městečko mrtvých“, většině lidí se vybaví možná spíše film od Johna Carpentera, který je ale kvalitativně přece jen trochu někde jinde. Rovnou je možné říct, že Carpenterův remake se příliš nepovedl, protože tahle původní verze (zároveň první filmová adaptace některé z knih Johna Wyndhama, která vznikla ještě dva roky před snímkem „Den Triffidů“) je poměrně zajímavým počinem, který vzbuzuje znepokojení. Stačí jen sledovat úvodní scénu, kde najednou lidé omdlévají.

Takový roztomilý dětský gang.

Musím se přiznat, že z tohohle filmu jsem měl neskutečný zážitek. Nejen proto, že je to docela zajímavý film, ale hlavně proto, že se ke mně dostala kopie s italským dabingem a anglickými titulky. Za titulky jsem byl ještě vděčný, protože italsky skutečně nevládnu. Stačilo to, abych si film mohl vychutnat i v neoriginálním znění. Italský jazyk rozhodně nekazil silné scény, které film má.

Co to má kluk s očíčkama?

Co bych mu mohl vytknout, to je poměrně velké množství scén, kde se něco řeší. Rozhovory jsou zde neskutečně dlouhé a hodně to snižuje divákovu pozornost, což je samozřejmě dáno tím, že zde chybí jakékoli napětí. Je to škoda, protože v jiných momentech je snímek skutečně zajímavý a dává vzpomenout na mladší díla jako „Přichází Satan!“, což je samozřejmě dáno tím, že jsou zde v hlavní roli padouchů děti. Ale divte se tomu. Jen se na ně podívejte, na ty chlapce a dívky, co vypadají hodně podobně.

Maminka by měla mít hodně velký strach.

John Wyndham napsal zajímavý román, který vychází z toho, že v jeden den dojde k podivné události – obyvatelé jednoho města upadnou do stavu, který je možné označit za krátkodobé kóma. Z tohoto stavu se probudí, ale časem doktor zjistí, že ženy městečka jsou těhotné. Všechny počaly ve stejnou chvíli, právě v době, kdy došlo k hromadnému omdlévání. Ještě podivnější je chvíle, když se děti narodí a jejich rodiče zjistí, že jsou to děti navzájem velmi podobné. Všechny mají světlé vlásky, a když se jim zachce, jsou schopny vám dát takový pohled, že se vám z toho hlava zatočí. A možná i odpadne.

Co to ten hodný pán dělá?

V konečném důsledku tak film získal ty správné záporáky, což je doplněno mysteriózním nádechem, který film má. Herecké výkony nejsou nijak úchvatné, ale tady byla topornost místy naprosto nezbytná, takže to v konečném důsledku vyznívá dobře. Kdyby byly mluvené pasáže méně statické, film by dostal ještě jeden, trochu zajímavější náboj a hned by to šlo s hodnocením ještě o něco výše. Takhle ale pořád dobrý nadprůměr.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (děti)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář