Milovaný Joshua (2007)

50%
Děti mohou být někdy pořádní spratci. Ďábelští spratci.

Milovaný Joshua

Joshua

USA, 2007, 106 minut

 

Režie: George Ratliff

Scénář: David Gilbert a George Ratliff

Hrají:

Sam Rockwell (Brad Cairn)

Vera Farmiga (Abby Cairn)

Celia Weston (Hazel Cairn)

Dallas Roberts (Ned Davidoff)

 

Ďáblové v dětské podobě jsou celkem vděčné téma, které se bude v hororu neustále vracet. Prostě se vám narodí dítě, které strašně milujete, ale najednou se v jeho blízkosti začnou dít věci, které nejsou úplně normální a nejsou hlavně moc dobré. Většinou umírají lidé anebo se jim z počátku stávají zlé nehody, které nakonec stejně vedou k tomu, že někdo musí jako první umřít.

Vlastně to není moc milý chlapec.

A přesně takový je i snímek „Milovaný Joshua“. Máme zde chlapce, který je hodný, rodiče (Sam Rockwell a Vera Farmiga) ho milují a on je má také rád. Jenže pak dojde k té neskutečně otřesné události – narodí se mu sestra. A najednou je všechno jinak, než jak bylo doposud. A Joshua (Jacob Cogan) se s tím vyrovnává po svém. A není to dobré, rozhodně ne pro jeho rodiče.

Vypadá dost nepříjemně.

Joshu a je nadaný malý chlapec, ale jako kdyby ani tohle nikoho moc nezajímalo, když je tu malá sestřička. Navíc je tak hodná a on jako malé dítě řval. S tím se prostě musí něco udělat. A tak matka nemá daleko k tomu, aby začala šílet, otec má nějaké tlaky v práci, takže toho má taky dost, no rozhodně se nedá mluvit o tom, že by po narození miminka u Cairnových zavládla idylka.

Prý šťastná rodinka.

Postupné gradování děje je něco, co se v podobných filmech jeví jako naprosto standardní, což o tomto snímku samozřejmě také platí. Jede se zde ale na hodně realistickou notu, nikdo nechce uvěřit, že by chlapec mohl něco takového způsobit, nejspíš je to jen nefunkční rodina, která se rozpadá. Ke konci už se pak film snaží až moc kopírovat jiné, které byly na podobné téma natočené dříve.

Z malé jsou všichni nadšení.

Americký snímek „Milovaný Joshua“ není špatně natočený, ale zdá se, že k tomuto tématu neměl nic co říct navíc. Jel ve vyjetých kolejích starších a lepších snímků jako „Přichází Satan nebo Damien, případně ještě staršího „The Bad Seed“, ale ničím sám nevyčnívá a popravdě, i když jsou zde dobří herci, jejich herecké výkony se mohou v některých pasážích jevit až iritujícími.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (děti)


Přidat komentář