Miroslav Pech: Mainstream

80%
Tohle je parádní psycho, u kterého vás potěší hlavně styl, jakým je to napsané.

Miroslav Pech: Mainstream

Vydalo nakladatelství Carcosa, 2018, 259 Kč

 

„Mainstream“ je kniha, která se ani nemusela na český trh podívat, protože její původní uvedení bylo nakonec jednodušší v Polsku, kde si odbyla letos premiéru. Já vím, že polský trh je větší než ten český, horor je tam oblíbenější, ale to už je pro českého autora opravdu jednodušší horor vydat v Polsku než u nás? Je to další smutná ukázka toho, jak český hororový trh funguje a jaký nezájem zde ze strany nakladatelů je.

Obálka knihy Mainstream.

Miroslav Pech je jihočeský autor – na jihu Čech se nám to těmi schopnými a dobrými hororovými autory nějak hemží, že by náhoda? – který se ale hororem předvádí až po nějaké době, kdy doposud vydával spíše romány ze života, realistické. Však se stačí podívat na autorův profil na Databázi knih. Je fajn, že alespoň nehororové knihy u nás autorům celkem vycházejí.

Miroslav Pech.

„Mainstream“ je spíše hororová novela než román, ze samotné knihy zabírá 140 stran, knihy má pak stran 250. Novela je rozdělena na dvě kapitoly, v podstatě podle toho, kdo je aktuálně hlavní postavou, kdy v první kapitole je to manžel, ve druhé kapitole je to manželka. A musí se uznat, že postavy dokáže Miroslav Pech skutečně popsat parádně, jsou živé, jsou skutečné, jsou divné.

Obálka polského vydání.

A přesně tohle Miroslav Pech umí. Ty divné postavy mimo společnost, postavy, které jsou mnohdy spodinou, případně se vyvinou způsobem, který z nich spodinu udělá, lidé se na ně dívají s opovržením a ony sami neví, jak z toho ven případně se dostaly do stavu, kdy už ani nejsou schopny poznat, co není v nepořádku. Tohle není jen případ „Mainstreamu“, ale i všech dalších povídek, které jsou v knize obsaženy za hlavní novelou.

Jedna z nehororových Mirkových knih.

Miroslav Pech je mladý, vypsaný autor, který má svůj – mnohdy velmi strohý – styl, jež ale v hororu skvěle funguje. Navíc se nebojí, a i když je první část „Mainstreamu“ skvělá atmosférou, ale pro další dění vlastně není až tak zásadní, pořád je to skvělé čtení, u kterého vás mrazí. A pak to jen graduje a graduje. Povídky jsou pak příjemným doplněním. Nakladatelství Carcosa patří dík za další skvělou knihu.

 

Hodnocení: 80 %

 

Hororové knihy (vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář