Mistři hrůzy: Hořící cigareta (2005)

100%
„Film je magický. A ve správných rukou je to zbraň.“

Mistři hrůzy: Hořící cigareta

Masters of Horror: Cigarette Burns

USA, 2005, 59 minut

 

Režie: John Carpenter

Scénář: Drew McWeeny, Scott Swan

Hrají:

Norman Reedus (Kirby Sweetman)

Udo Kier (Bellinger)

Zara Taylor (Annie)

Gwynyth Walsh (Katja)

 

Kirby vede vlastní kino, nechává se najímat soukromými sběrateli, aby pro ně hledal různé filmy, vyrovnává se se sebevraždou své drogově závislé přítelkyně Annie a shání peníze, aby mohl vrátit půjčku, kterou mu na kino dal Annin otec. Když si ho najme vášnivý sběratel a filmový nadšenec Bellinger, aby pro něj našel film "La Fin Absolue du Monde" opředený krvavými historkami a až démonickými legendami, který měl pouze jednu jedinou veřejnou projekci, jež neskončila dobře, Kirby brzy zjistí, že si sáhne až na absolutní dno nejen své mysli. Film v divácích vyvolává šílenství a sebevražedné tendence. Kirby nevěří, že by film ještě existoval, myslí si, že byly všechny kopie zničeny, Bellinger má však důkaz, že ještě minimálně jedna kopie existuje, a chce, aby ji pro něj Kirby našel. Kirby se tak vydává na cestu po filmových archivech, recenzentech a příbuzných podivínského režiséra. Odhaluje nejen, že valná většina lidí, kteří na filmu pracovali, jsou mrtví, ale i to, že film ty, kteří se o něj zajímají, mění. Jemu samotnému se začnou odhalovat nemilé a kruté věci, aby nakonec došel k nemilosrdnému poznání…

Hořící cigareta

Horory o filmech mají své kouzlo. Ať už jde o italskou klasiku „Démoni“ nebo americkou vyvražovačku „Hory zalité krví“. John Carpenter v osmém dílu seriálu „Mistři hrůzy“ ukázal nejen to, že navzdory svému věku ještě pořád dokázal natočit mrazivý a temný hororový majstrštyk, ale že i podobně laděný příběh může mít hloubku, filosofický přesah a vlastně se v něm nemusí dít ani moc explicitního na to, aby vám zalezl pod kůži a zježil ji. Carpenter prostě patří k těm, kteří nezapomínají, jak natočit skvělou věc. A výborně ji obsadit. Ať už jde o charismatického Normana Reeduse nebo trefně obsazené Udo Kiera a Gwynyth Walsh. A dodat jí trefnou hudbu, kterou složil Carpenterův syn John Howard Jr., vystupující pod pseudonymem Cody Carpenter, který se narodil z otcova manželství s herečkou Adriene Barbeau. V tomto ohledu opravdu nepadlo jablko daleko od stromu. V tom nejpozitivnějším smyslu. Hudba „Hořící cigarety“ je svá, přesto má rozpoznatelného Carpenterova ducha. A v neposlední řadě autor patřičně dávkuje uchvacující záběry a scény, nejen na začátek nebo závěr, ale hezky rovnoměrně během celého příběhu. Případně trochu překvapí tím, že nejděsivější scénu dá prakticky hned po začátku příběhu. Bellingerovo odhalení důkazu, proč je přesvědčen, že "La Fin Absolue du Monde" pořád existuje, je opravdu silná scéna. Jako by vás cosi děsivého pohladilo po zátylku. Tohle Johnu Carpenterovi většinou šlo. Na tomhle spočívá úspěch jeho filmové hororové tvorby.

Hořící cigareta

„Hořící cigareta“ diváka na jednu stranu doslova ukecá jen slovy, na druhou stranu ho neustále překvapuje. Ať už jde o již zmíněný důkaz, náhlý snuff zvrat a nebo závěrečné minuty. Jde o velmi temný, pronikavý a svým způsobem hodně bizarní snímek, ale ani v jednom případě nijak okatě či explicitně. Všechny tyto přídomky příběh jen jakoby zahalují do šedivé mlhy z níž pokoutně natahují své ledové pařáty a každou chvilku se diváků dotknou. Pokaždé jinam a na jinak dlouhou dobu.

Hořící cigareta

„Hořící cigareta“ je esencí hororového žánru a řadí se k těm nejlepším dílům tohoto seriálu. Není-li dokonce tím nejlepším. John Carpenter ani ve svých sedmapadesáti letech nezapomněl, jak natočit suprovou věc.

Hořící cigareta

Hororové filmy (mučení, hnus, survival, mysteriózní)


Přidat komentář