Moon (2008)

90%
Co si budu nalhávat, prostě jsem se zamiloval do filmů Duncana Jonese, a tak bych vám je rád představil. S filmem "Zdrojový kód" jste měli tu čest, teď je na řadě jeho první celovečerák "Moon".

 

Moon

Moon

Velká Británie, 2008, 97 minut

 

Režie: Duncan Jones

Scénář: Duncan Jones a Nathan Parker

Hrají:

Sam Rockwell (Sam Bell)

Kevin Spacey (GERTY)

Dominique McElligott (Tess Bell)

Rosie Shaw (Malá Eve)

 

Obecně existuje ve filmové tvorbě poměrně málo originálních autorů, a tak je člověk vždy potěšen, když se nějaký objeví. V hororu sem tam nějaký zazáří, ale ve sci-fi se takový autor hledá poměrně těžko. Duncan Jones je zářnou výjimkou. Na svém kontě má zatím dva filmy a oba jsou ve sci-fi oblasti jednoznačným úspěchem. Tím prvním je „Moon“, který bych chtěl dnes recenzovat, a tím druhým je „Zdrojový kód“.

Pořád jenom sám. Je to na hlavu.

Proč je Duncan Jones tak úspěšný? Respektive, proč já – a nejen já – jeho filmy vynáším do nebe? Je to proto, že Duncan je schopný vytvořit malý velký film. K dispozici má většinou pouze několik málo herců, minimum triků, ale s tím vším dokáže vytvořit skutečně skvělou podívanou. Nikoli epickou, ale naopak niterní, depresivní, klaustrofobickou. Hlásí se k odkazu takových velikánů jako Asimov a Clarke. Není náhodou, že sám Duncan se narodil ve Velké Británii.

Tak aspoň změnil image.

To nejdůležitější, co mají Duncanovy filmy, je myšlenka, jež je rozpracována v naprosto skvělý příběh. Je to případ jak filmu „Moon“, tak snímku „Zdrojový kód“. Když filmy sledujete a postupně ukusujete ze stopáže, musíte být ohromeni tím, jak všechno sedí na svém místě. Nejsou zde scény navíc, nejsou zde zbytečné odbočky. Když to řeknu pejorativně, všechno sedí jak hrnec na prdeli. Duncan má promyšlenou každou minutu a nebudete se nudit. Pokud přistoupíte na to, že film není jen akce. Jestliže chcete při sledování filmu něco cítit, budete nadšeni. A to i přesto, že některé pocity nemusejí být právě pozitivní. Z „Moonu“ se klidně může dostavit deprese.

Na projížďce po měsíci, komu by se to nelíbilo.

Devizou filmu ale není pouze úžasný scénář s přesně danými zvraty, ale také herecké výkony, respektive herecký výkon a jeden výkon hlasový, protože, co si budeme povídat, bez GERTYho by film nebyl stejný, stejně jako by nikdy nebyla stejná „2001: Vesmírná odysea“ bez Hala. I zde můžeme vidět podobnost mezi Duncanem a Arthurem C. Clarkem. Ale „Moon“ rozhodně není další vesmírnou odyseou, jedná se o film osobitý, kterému přidává punc geniality Sam Rockwell, který dokázal sám utáhnout celý film. Od toho hajzla z filmu „Zelená míle“ by to čekal málokdo, ale konečně v „Moonu“ prokázal, jakým je opravdu hercem.

Vida, už jsou tu dva.

Z filmů Duncana Jonese jsem prostě nadšený a nebudu to zastírat. Nejprve jsem si myslel, že si jen nějaký čtyřicátník hraje na velkého scifistu, ale on jím je. Třetí film by měl rozhodnout, ale já myslím, že už teď je jasno. Sci-fi má svou novou hvězdu a myslím, že nebudou ochuzeni ani fanoušci hororu, protože „Moon“ je skutečně silným, depresivním filmem, který dá vzpomenout i na takový výtečný sci-fi horor jako Sunshine.

 

Hodnocení: 90%

Hororové filmy (vědci, mimozemšťani)


Přidat komentář