Morgan (2016)

40%
Sci-fi horor se zabitým potenciálem.

Morgan

Morgan

USA, 2016, 92 minut

 

Režie: Luke Scott

Scénář: Seth W. Owen

Hrají:

Kate Mara (Lee Weathers)

Anya Taylor-Joy (Morgan)

Rose Leslie (Dr. Amy Menser)

Michael Yare (Ted Brenner)

 

Když jsem se podíval na obsazení filmu, které v sobě nemá jen Kate Mara, ale třeba i Briana Coxe, Rose Leslie, Tobyho Jonese, Michelle Yeoh, Jennifer Jason Leigh nebo Paula Giamattiho, říkal jsem si, že tohle by mohlo být dobré. Přece s takovými jmény nenatočíte ptákovinu. Ale jak se ukázalo, sci-fi snímek „Morgan“ je přesně takovou promarněnou příležitostí.

 Děsivá holka.

V první řadě je třeba podotknout, že snímek „Morgan“ je přece jenom více sci-fi než horor, i když se zároveň jedná o psychologický film, který se před nás snaží stavět nějaké otázky, jako třeba, kam až může člověk ve vědě zajít, aby se mu to všechno vymstilo. Ne, tohle skutečně není otázka, která by v rámci hororu, případně sci-fi hororu byla nějakým způsobem originální.

 Každý je v nebezpečí.

Tvůrci pojali snímek „Morgan“ celkem tradičně, alespoň vzhledem ke zvolené látce. Vědci jsou v tajné laboratoři někde pod zemí, kde se snaží vyvíjet něco skutečně unikátního – umělého lidského jedince. A to se jim podařilo. Jenže Morgan (Anya Taylor-Joy) není zrovna holka, která by byla úplně v pořádku, rozhodně je v ní něco temnějšího, než by se na první pohled zdálo.

 Vizuálně je to celkem zajímavé.

Ne, co to kecám, ono se to na první pohled zdá. Snímek „Morgan“ je na první pohled velmi průhledný a nepřekvapí vás moc ničím. U charakterů je na první pohled jasné, kdo je dobrý a kdo ne a že Morgan nebude až takový záporák, jak by se scenáristé na začátku chtěli říct. V podstatě standardní frankensteinovský příběh, který je obalen do moderního hávu se známými herci.

 Hodně nebezpečná holka.

Snímek „Morgan“ na mě prostě nedokázal zapůsobit dobrým dojmem, naopak jsem měl pocit, že sleduji něco, s čím si tvůrci moc nevyhráli. Odfláknutá práce na to, koho měli k dispozici. A nakonec ani gore nebylo z těch, jimiž by se snímek mohl chlubit. „Morgan“ je pro mě sci-fi horor, který si nebudu nijak dlouho pamatovat, spíše vůbec. Škoda, dalo se z toho možná vytěžit víc.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (vědci, vrazi)


Přidat komentář