Mosquito (1995)

60%
Jeden komár, řeklo by se, ale tenhle je docela velký. A nakonec ani nebude sám.

Mosquito

USA, 1995, 92 minut

 

Režie: Gary Jones

Scénář: Tom Chaney, Steve Hodge a Gary Jones

Hrají:

Gunnar Hansen (Earl)

Ron Asheton (Hendricks)

Steve Dixon (Parks)

Rachel Loiselle (Megan)

 

„Mosquito“ je takový krásně znějící název. V překladu se jedná jednoduše o komára, který sice saje lidem krev, ale že by byl příčinou toho, že se před námi bude odehrávat horor? Nebo že by byla smyslem jeho počínání nějaká infekce, která se bude šířit mezi lidmi, a ti budou třeba mutovat? Ale ne, tvůrci na to šli celkem jednoduše a rozhodli se, že udělají jediné – nechají klasického komára trochu vyrůst.

 Poslední pomazání.

Začátek je takový hezky béčkový, protože sledujeme, jak na Zemi havaruje vesmírná loď s nějakým mimozemšťanem. Je celkem jedno, co za ítýho to je, neboť hned zdechne. Důležitější je skutečnost, že se na mrtvole vetřelce z vesmíru nakrmí nějaký ten komár. Vede to k tomu, že komár vyroste. A jelikož to je samička – a není sama – bude dál chtít sát krev. Samozřejmě ve větším.

 Gunnar bez motorové pily nemůže být.

Film není trikově dokonalý, ale jsou to právě triky, které vás na první pohled upoutají. Design velkého komára je skvělý, a když sledujeme scénu, jak nasává krev, je to zachyceno skutečně parádně. Jasně, že víte, že to je jenom loutka, ale to vůbec nevadí, protože ta loutka je naprosto skvěle provedena a vidíme skutečně dost, i když by se jiní tvůrci do takových detailů nepouštěli.

 Tomu se říká "valit bulvy".

Další devizou filmu je, že v sobě obsahuje humor. Ten není ani v tom, že do jedné z hlavních rolí byl obsazen Gunnar Hansen, ale je to v tom, jak je ve filmu použit. Ano, samozřejmě dojde na to, že se musí kolem sebe ohánět motorovou pilu a trochu parodicky tak připomenout svůj legendární výkon ve filmu „Texaský masakr motorovou pilou“. Humor se projevuje i v dalších ohledech, ale nejedná se nutně o humor, který vás dostane.

 Komáři jsou tu velcí.

„Mosquito“ není skvělý film, ale má ještě trochu spíše nádech 80. let než těch 90., má v sobě něco, co dovede na první pohled zaujmout, alespoň v případě, pokud máte rádi béčkové filmy. Trikově je snímek trochu naivní, ale právě triky jsou to, co je zde nejvíce povedené. Nechybí trocha nahoty, gore, které není dovedeno do extrému, a nakonec i celkem snesitelné postavy v jednoduchém příběhu.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (gore, příšery, zvířata)


Přidat komentář