Most: 1. sezóna

80%
Dánsko-švédský seriál, ke kterému jsem si v první sezóně musel hledat cestu.

Most: 1. sezóna

Bron/Broen

10 dílů, 2011

 

Hlavní postavy:

Sofia Helin (Saga Norén)

Rafael Pettersson (John)

Dag Malmberg (Hans)

Sarah Boberg (Lillian)

 

Když jsem se na seriál „Most“ začal dívat, nebyl jsem nějak moc přesvědčen o tom, že by mě bavil. Měl jsem prostě jen pocit, že je to další temná severská detektivka, kterých je v poslední době docela dost. Jak se ale ukázalo, hned s první mrtvolou, neměl to být seriál, který bude nějakým čajíčkem, ale je to seriál, který je docela dobře drsný, což mi hned pěkně sedlo.

 Už se našlo tělo.

Ale brutalita, to je jenom začátek. Důležité jsou postavy a ty jsou pro seriál skutečně důležité. Jak Martin (Kim Bodnia) a Saga (Sofia Helin) jsou oba skvěle propracovaní, ať už je Martin emotivní, lidský, a Saga ve své naprosté absenci emocí chladná. Oba jednají podle svých charakterů celou dobu a to, co je čeká, to, jak se příběh vyvíjí, je hodně dáno právě tím, jak dobře jsou jako postavy napsáni.

 Každý má svůj svět.

Samozřejmě je to ale příběh, který vás bude zajímat. I když jsou postavy skvěle napsané, špatný příběh dokáže i dobré postavy zabít. A nejsou to mimochodem jenom hlavní postavy, které jsou dobře napsané. Příběh ale je také silný a v podstatě až do konce se jedná o něco dobře promyšleného. Jenže pak přijde finále a já jsem měl prostě pocit, že ta pointa až tak dobrá není. Jako kdyby se celou dobu nabízela.

 Asi někdo volá.

První sezóna seriálu „Most“ je ale z těch, které vás dovedou navnadit na pokračování, což se stalo v mém případě. Chtěl jsem vědět, co bude sál s postavami, jak se budou vyvíjet, a to i proto, že následky vraždění pro ně byly také zásadní, alespoň pro jednoho z týmu. Hlavně je ale dobře, že došlo k uzavření případu a vy jste neměli pocit, že to bude zbytečně natahované. Tím se chlubí i další sezóny.

 Ten pán nevypadá přátelsky.

Velmi dobrá série, která dovede zaujmout každého, kdo má rád detektivky. Tahle je severská, tak je i docela drsná, ale především má velmi dobře vystavěné postavy. Oba dva ústřední detektivové jsou prostě dobří, dokonale se k sobě nehodí a dokonale jim to funguje. Jen ten děj mě dovedl ve svém odhalení trochu lehce zklamat. Čekal jsem, že to bude ještě o něco promakanější a překvapivější. I tak ale seriál snadno udrží divákovu pozornost.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář