Most: 4. sezóna (2018)

80%
Závěrečná sezóna se podařila.

Most: 4. sezóna

Bron/Broen

8 dílů, 2018

 

Hlavní postavy:

Sofia Helin (Saga Norén)

Rafael Pettersson (John)

Dag Malmberg (Hans)

Sarah Boberg (Lillian)

 

Tak je tu poslední série tohoto rozhodně zajímavého seriálu. Tam, kde jsem si myslel, že po konci druhé sezóny nebudou tvůrci schopni dostatečně dobře pracovat s postavami, tam mi ukázali, že je možné na Martina zapomenout a nechat vedle Sagy stát Henrika, který jí přece jen sednul o něco více. Nechtěl ji měnit, ale chtěl jí ukázat, že je i jiná cesta a že může zůstat svá. Alespoň do určitého bodu.

Pořád skvělá dvojka.

I když by se chtělo říct, že středobodem čtvrté série bude opět případ, který se vyšetřuje, ve skutečnosti se ukáže, že tím je Saga a její příběh, její vztah s Henrikem, ale i její vztah samotné se sebou. Tohle je nejintimnější série celého seriálu a je tu i finále, kterým se Saga vyvine, kterým se vydá, finále překvapivé, ale takové, které rozhodně dává smysl, ač vás může přimět přemýšlet.

Nechybí hodně postav.

Dochází k vraždám, které mají nějakou spojitost. A jelikož se první mrtvá najde pod mostem, zase se do toho vydávají jak švédský, tak i dánský tým. Tentokrát jsme ale více v Dánsku. Trochu překvapivý je hned začátek filmu, kde Sagu nacházíme v roli, kterou jsme nečekali. Od posledních událostí uběhly už dva roky a postavy se někam posunuly. Ne vždy to bylo pozitivním směrem.

Chce to pořádnou ochranu.

Do děje se vracejí nejen oba hlavní hrdinové, ale vlastně i všichni jejich kolegové. Je to super, vracíte se do prostředí, které znáte, i když došlo ke změnám. Ale to je době, máte pocit, že seriál žije, i když se na něj nedíváte, že se něco dělo i v době, kdy jste postavy nesledovali. Ale tentokrát jde o vraždy, které se na první pohled jeví skoro náhodné, pokud by neměli stejný vzorec, pokud by na sebe vrah neupozorňoval.

A dojde i na klauny!

Čtvrtá série je povedeným zakončením seriálu „Most“, i když myslím, že by si diváci přáli, aby se ještě pokračovalo. Je tady mnohé, co by mohlo být ještě vyprávěno, ale stejně tak jsou zde aspekty, které další vyprávění znemožňují. Nakonec je asi dobře, že to je konec, končí se v nejlepším a takové konce stojí za to. Saga Norén rozhodně zůstává jednou z nejzajímavějších detektivních postav.

 

Hodnocení: 80 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář