Mosura 3: Kingu Gidora raishu (1998)

70%
Trilogie s Mosurou se uzavírá příjemným finále.

Mosura 3: Kingu Gidora raishu

Japonsko, 1998, 99 minut

 

Režie: Okihiro Yoneda

Scénář: Masumi Suetani

Hrají:

Megumi Kobayashi (Moll)

Misato Tate (Lora)

Aki Hano (Belvera)

Atsushi Ônita (Otec)

 

Více a více se do kaiju filmů vkrádají digitální prvky, což nakonec vede k tomu, že se pro mě osobně žánr trochu degraduje. Zrovna na filmu „Mosura 3: Kingu Gidora raishu“ je to moc vidět. Jsou zde stále klasické triky a monstra jsou dělána ručně, ale ne ve všech případech. A jakmile přijde na řadu počítačová grafika, rozhodně to už není ono. Člověk ale pokrok nezastaví a je třeba se smířit s tím, co z technologického hlediska přichází.

 Bez sester by to nešlo.

Člověk by se ale neměl nechat tolik ovlivnit tím, jakým způsobem je film natočen, jaké triky jsou použity, protože důležitější je – alespoň pro mě – vždycky příběh. A vzhledem k tomu, že se navazuje na dva předchozí filmy, které byly velmi dobré, měl jsem očekávání poměrně velká. Ono to ani jinak nejde, když už v názvu jasně máte, že se má Mosura utkat s největším z monster – bude motýlí kráska rovným soupeřem Kingu Gidora?

 Vzdušné souboje jsou paráda.

Příběh začíná tím, že tři sestry Elias opět řeší problém. Belvera chce získat speciální artefakty, které dávají sestrám meče moci. To se jí podaří, ale jen na chvíli, protože Moll a Lora jí v získání maximální moci zabrání. Ale meče jsou pro další dění důležité. V dalším dění už se objevuje Kingu Gidora, který byl probuzen meteorickým rojem. Kingu Gidora ale není na Zemi nováčkem, a jak se dozvíme v parádní scéně, která dá upamatovat na „King Konga“, s tím vymřením dinosaurů to bylo jinak, než jsme si mysleli.

 Co asi způsobí?

Film stojí opět na dětských postavách, i když jsou trochu starší, a na všech sestrách Elias. Tak je to alespoň v té lidštější příběhové rovině. Pokud jde o monstra, tak je to hlavně souboj Mosury a Kingu Gidora, který skutečně stojí za to. Hlavně proto, že Mosura získává další nové podoby a ani ty digitální triky je nedovedou zkazit. Nejkrásnější je pak na konci, kde opravdu vidíte Mosuru jako nádhernou bytost, která se vznáší nad zemí jako její strážce, jenž vždy pomůže, když bude třeba. A přesně taková je Mosura. Nádherná a silná, dovede si poradit i s tím nejhorším z nejhorších.

 Má svého dráčka.

„Mosura 3: Kingu Gidora raishu“ není tak dobrý film jako předchozí a ta část před tím, než se dostane na pořádný souboj, není příliš zajímavá. Jenže jakmile se bojuje, snaží se tvůrci i v rámci možností digitálních triků o nějaké to oživení, a tak souboj vyznívá skvěle, nově a jsou zde prvky, které se oproti předchozím filmům neopakují. Samozřejmě, že všechno dobře dopadne, ale ty emoce jsou zde podány velmi dobře a do příběhu vás dovedou strhnout.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář