Mr. Brooks (2007)

85%
Zase jednou pořádný film, který do popředí staví vraha a násilníka a vykresluje ho s úžasnou silou a jako skvělou hlavní postavu. Kevin Costner a William Hurt ovládli film.

 

Mr. Brooks

Mr. Brooks

USA, 2007, 120 minut

 

Režie: Bruce A. Evans

Scénář: Bruce A. Evans a Raynold Gideon

Hrají:

Kevin Costner (Mr. Earl Brooks)

Demi Moore (Detektiv Tracy Atwood)

Dane Cook (Mr. Smith)

William Hurt (Marshall)

Marg Helgenberger (Emma Brooks)

 

Už když se „Mr. Brooks“ dostal ven, byl to film, který notně zaujal moji pozornost, ale i když jsem se zařekl, že jej musím vidět, nikdy jsem se k němu nedostal. To jsem si opakoval další roky a stejně jsem ho neviděl. Až doteď. Konečně jsem se ke snímku dostal, a je to přesně jeden z těch příběhů, které mi neskutečně sedí. Vzhledem k mojí lásce k seriálu „Dexter“, na který nedám dopustit ani ve slabších sezónách, je pochopitelné, že mě „Mr. Brooks“ musel zaujmout. Jeho východisko je totiž velmi obdobné.

Nerozlučná dvojka zase spolu.

V centru dění není kladný hrdina, ani nějaký hrdina na hraně, ale rovnou sériový vrah. Kevinovi Costnerovi byste to možná na první pohled nevěřili, stačí však chvíli sledovat jeho počínání jako pana Brookse, abychom si hodně rychle uvědomili, že tenhle americký herec má ještě hodně co říct a že nemá kariéru úplně za zenitem. Stačí, když dostane pořádnou roli, kde má co hrát. Brooks je rozhodně postavou, kde má co hrát, kde může předvést pózu, kterou denně žije, ale i se uvolnit jako sériový vrah ve chvíli, kdy páchá další ze svých brutálních zločinů.

Rozumí si prostě skvěle.

Pan Brooks jako člověk a filantrop, kterého město miluje. Muž roku. Jenže každý má svou temnou stránku. Ta, kterou si s sebou nosí Brooks, se jmenuje Marshall a hraje jej – výtečně – William Hurt. Zde opět paralela se seriálem „Dexter“. Stejně jako má Dexter své imaginární společníky, hlavně nevlastního otce Harryho, má i Brooks imaginárního přítele, šílence Marshalla, který jej vždycky přemluví, že přece jen je potřeba zabít někoho dalšího. Jednou se to však musí vymstít a ne že ne.

Rodinka je prostě dokonalá. Pravá, šťastná, americká.

Při jedné vraždě si až pozdě Brooks všimne, že závěsy v ložnici nebyly zatažené. Ale kdo by čekal, že nebudou zatažené, když se pár miluje. Samozřejmě, že se to jinak preciznímu Brooksovi musí vymstít. Jeden muž přes ulici si totiž pár při sexu rád fotil a díval se. Vyfotil i Brookse a jeho vraždu. A teď ho chce vydírat. Ne pro peníze, ale proto, že chce také být u toho. Brooks jej musí příště vzít s sebou. To samozřejmě není všechno, je tu ještě postava policistky v podání Demi Moore, která je jednou zase docela snesitelná, ale také Brooksova dcera, která se podle všeho docela potatila.

Demi Moore je zase jednou docela snesitelná.

Film má přece jen trochu moc dějových linií, které se nakonec spojují ve velmi zajímavé mozaice. Od začátku jsem doufal, že snímek skončí dobře. Ano, tentokrát jsem opravdu doufal v happy end, kdy vrah přežije. Trochu mě zamrazilo, když přišlo na předposlední scénu filmu, ale nakonec tvůrci nezklamali. Pro mě osobně skvělý scénář, který ale stojí na hereckých výkonech. Souhra Kevina Costnera a Williama Hurta je neskutečně dobrá, věříte jim, že jsou skutečně přátelé dlouhé roky, i když pouze jen v hlavě jednoho z nich. Podobným filmům doba přeje a já jsem tomu velmi rád.

 

Hodnocení: 85%

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář