Msta přichází z močálu (1982)

70%
Takhle se v češtině jmenuje první filmový Bažináč.

Msta přichází z močálu

Swamp Thing

USA, 1982, 91 minut

 

Režie: Wes Craven

Scénář: Wes Craven podle komiksové postavy Lena Weina a Bernieho Wrightsona

Hrají:

Louis Jourdan (Arcane)

Adrienne Barbeau (Alice Cable)

Ray Wise (Dr. Alec Holland)

David Hess (Ferret)

 

Myslel jsem si, že „Msta přichází z močálu“ – což je název, který už dál používat nebudu a bude to jen „Swamp Thing“ – bude špatný kousek, že to nebude stát za to, že prostě ani Wes Craven nemohl tuhle komiksovou postavu nějak smysluplně přenést na plátno, a to ještě v roce 1982, ale jak se ukázalo, jemu se to povedlo, a to i přesto, že příběh je jednoduchoučký a nic extra na něm není.

Hezká příšerka.

Postava Aleca Hollanda má v komisech „Swamp Thing“ celkem jednoduchý úděl. Musí zemřít proto, aby se mohl stát něčím jiným, něčím novým, něčím víc. A to je patrné i ve filmu „Swamp Thing“, i když je vidět, že v konečném důsledku to vlastně moc víc než akční béčko s děsivým padouchem, který by klidně mohl být Toxic Avenger, není. A pravda, Toxic Avenger je trochu mladší.

Zamilovaná příšerka.

I přes tu béčkovost se to Cravenovi podařilo do filmu vložit určitou poetičnost. Má to v sobě navíc silnou romantickou linku, která je na konci taková zbytečně melodramatická, ale tolik to nevadí. I tak jsem měl pocit, že tohle je něco, co alespoň trochu připomíná mou relativně oblíbenou postavu. Ale je nutné říct, že tvůrci ještě nemohli vycházet z geniálního pojetí Alana Moorea.

Alec Holland ještě v lidské formě.

Příběh je pak skutečně jednoduchý a hodně béčkový. Doktor Alec Holland (Ray Wise) má objev, který chce využít někdo jiný. A tak se postarají o to, aby měl Alec smůlu. Jenže při chemické nehodě neumírá, ale mění se v něco nového. Jeho milá Alice (Adrienne Barbeau) dělá cokoli, aby přežila, protože jdou i po ní, ale vypadá to, že jim padla do rukou. A pak se objevuje Bažináč. Porazí společně démonického Arcanea?

Adrienne je tu úchvatná.

I když má americký snímek „Swamp Thing“ celkem jednoduchý příběh, jeho béčkovost spolu s oblíbenou komiksovou postavou, se mi prostě zamlouvala. Je to přímočaré, je to jednoduché. A pak je zde ještě jeden trumf – Adrienne Barbeau. Díky ní jsem sledoval každou scénu, a to nejen proto, že se zde objeví nahá. Má v sobě něco, co mě prostě bavilo sledovat. A ona film táhne, ne monstrum.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář