Pátek třináctého 9 (1993)

65%
Jason asi nudil, tak se do toho přidala pořádná dávka magie a podivností.

Pátek třináctého 9

Jason Goes to Hell: The Final Friday

USA, 1993, 87 minut

 

Režie: Adam Marcus

Scénář: Jay Huguely, Adam Marcus a Dean Lorey

Hrají:

Kane Hodder (Jason Voorhees / Hlídač)

Steven Williams (Creighton Duke)

Steven Culp (Robert Campbell)

Erin Gray (Diana Kimble)

 

Tak tu máme další „Final Friday“ nebo prostě díl série „Pátek třináctého“, který měl být v něčem finální. Tak samozřejmě, že nebyl, protože přišla ještě další pokračování. V čem je ale snímek jiný, to je hned na první pohled jasné. Od začátku máte pocit, že sledujete film, který nemá s předchozí sérií v podstatě nic společného, pokud pomineme samotnou postavu Jasona Voorheese a oblast Crystal Lake. Tenhle film by klidně mohl fungovat samostatně, a to i v tom smyslu, co všechno do sebe stačil zahrnout.

 Dostanu je všechny!

Oproti některým předchozím dílům je to velká změna. Najednou nejde jen o to, že je zde nějaký zabiják, kterého je v podstatě nemožné zastavit, ale jde o rozvíjení mytologie, podobně jako tomu bylo i u série „Halloween“. Když už se zdá samotné zabíjení trochu nudné a nikam nevedoucí, je potřeba se postarat o to, aby se příběh sám někam posunul. Právě o to se tvůrci – více či méně úspěšně – skutečně snažili.

 Gore je opravdu povedené.

V úvodu je Jason Voorhees zabit. Roztrhán na kusy. Chvíli asi budete mít pocit, že je to natáčení filmu ve filmu, ale po chvíli vám dojdeš, že to je skutečné. Asi se budete trochu ztrácet v tom, jakou to má návaznost na předchozí dění, na cestu do New Yorku, ale ono na tom zase tolik nesejde, protože tady vzniká něco v podstatě úplně nového. Odklon od stávajícího dění směrem k magii a mystice, kdy se scénáristé pokusili zahrnout Jasona skutečně do široké hororové mytologie.

 Tak tohle tu ještě nebylo.

Tohle vám dojde ve chvíli, kdy se na scéně objeví Necronomicon, šachuje se zde s rodovými liniemi a nakonec se objeví i nějaké to kouzlo. A to ani nemluvím o závěru, který už vás skutečně praští do obličeje. V tomhle směru je snímek „Pátek třináctého 9“ v rámci série naprosto jedinečný a dostává díky tomu nový náboj. Jsem si ale jistý, že tohle rozhodně nesedne každému. Pozitivní ale je, že se zde vraždí pořád, ať už je příběh sebešílenější a zvláštnější.

 Co to asi značí...

Vzhledem k prvnímu filmu jsem si v rámci série už několikrát stěžoval na to, že se tvůrci vykašlali na gore a raději nechali kameru uhnout. Tak tohle rozhodně u devátého dílu neplatí, protože gore je zde místy naprosto úchvatné a filmaři se nebáli do něj jít. Jsou zde prvky, které jste v sérii ještě neviděli a které vám v ní určitě chyběly. V rámci série je tak „Pátek třináctého 9“ opravdu unikátní film, a to jak v tom dobrém, tak i v tom negativnějším smyslu slova.

 

Hodnocení: 65 %

Vaše komentáře

Adam Peňáz
Samostatně by šlo určitě o lepší film, škoda že to ale samostatný film není. U pokračujících sérií mám rád návaznost, ať už jakkoli bizarně naroubovanou, ta tu ale prostě není. Jakoby se na to studio New Line Cinema které Jasonovu sérii převzalo vykašlalo. Hlavní důvod proč se na Pátky divák kouká - Jason - je zde upozaděn, tedy alespoň tak jak ho známe. Někdy originalita franízu s takovým počtem dílů oživí, tady mám ale pocit že se už dívám na něco úplně jiného, až si říkám zda se původně mělo jednat o Pátek 13 nebo jestli jde o jiný scénář na poslední chvíli naroubovaný na postavu Jasona. Rozšiřování mytologie je někdy fajn, ale když snímek v podstatě nenavazuje na předchozí dění, je těžké to nějak vítat nebo brát vážně. Zvlášť když tak okatě kopíruje Halloween. Odkazy na jiné horory jsou vítané, dobré vraždy taky, jen je prostě škoda že se to jmeenuje Pátek 13. Mám rád i sebeblb...
Adam Peňáz 27.09.2016 22:35:50 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (slasher, příšery, survival, vrazi)


Číst komentáře