Mučedníci (2008)

75%
Francouzské horory poslední dobou jedou a "Mučedníci" jsou ukázkou toho, že to jde s nápadem a s pořádně drsným pojetím. Franskouzské horory spojuje jedna věc - hnus.

 

Mučedníci

Martyrs

Francie, Kanada, 2008, 99 minut

 

Režie: Pascal Laugier

Scénář: Pascal Laugier

Hrají:

Morjana Alaoui (Anna)

Mylène Jampanoï (Lucie)

Catherine Bégin (Madam)

Robert Toupin (Otec)

 

Nová vlna francouzského filmu, to bylo období největší slávy, kdy Francie vyvážela do světa filmy od skutečně velkých režisérů, jakými byly Jean-Luc Godard, François Truffaut, Claude Chabrol, Éric Rohmer, Jacques Rivette a další. Francie však v poslední době zažívá další vlnu, a tou je nová hororová vlna. V posledních deseti letech zde byly natočeny poměrně dobré filmy, kdy k těm nejznámějším patří Hranice smrti, „Noc s nabroušenou břitvou“ anebo právě „Mučedníci“.

Trochu jako něco ze Silent Hill.

Nová hororová vlna ve Francii má mnoho podobných rysů. Násilí, to je na prvním místě. Na druhém místě je pak silný příběh, ve kterém trpí nevinní lidé, ale ve středu zájmu je žena. Je hlavní postavou, vražedkyní nebo trpitelkou, nejlépe obojí. Nechci říkat, že se filmy přímo vyžívají v násilných scénách, které jsou zobrazovány detailně a navíc dokonale provedeny, ale lepší popis asi nenajdu. Některé scény násilí vám skutečně vyrazí dech. A už dlouho jsem neviděl tak působivé zabíjení brokovnicí jako právě ve snímku „Mučedníci“.

Taky si říkáte, proč neutekla, když vlastně není připoutaná?

„Mučedníci“, to je zase jednou trochu zavádějící název, ale za to nemůže český překlad, ale spíše úprava významu původně řeckého slova pro „svědka“. Martyr je ten, kdo je násilím nucen k tomu, aby se stal svědkem události, která změní jeho víru, respektive donutí ho uvěřit. Po prvních minutách, ale i desítkách minut si budete asi říkat, co to má s filmem společného. Divák je totiž vtažen do šílené hry, kdy při některých scénách má pocit, že znovu sleduje film Hranice smrti. Podobnost je zde neskutečná a některé scény jsou naprosto shodné – pomlácená dívka utíká neznámo odkud, stříhání vlasů jako forma ponížení, nesmyslné a nepochopitelné bití ženy, které mě osobně přijde skutečně drsné.

Naslouchat staženému z kůže zjeví tajemství.

První polovina se odehrává především v domě jedné čtyřčlenné rodiny. Je to na první pohled rodina obyčejná, ale stačí, aby otec otevřel dveře, a všechno se změní. Co byste vy dělali, kdybyste otevřeli neznámému a ten vás rozstřelil brokovnicí? No, asi byste nedělali nic. Nejdřív se podívejte kukátkem, to je moje rada. Pak máte šanci přežít. Film v násilí pokračuje, ale není prováděno pouze na cizích lidech, ale ženy se ničí samy. Lucie, která první vtrhne do domu, je doslova zabíjena démonem, který má pro ni až příliš fyzickou podobu, ale divákovi je od začátku jasné, že film je až příliš reálný, proto žádný duch ve stylu filmů „Kruh“ nebo „Nenávist“ není možný. Přesto mají v tomto směru „Mučedníci“ určitou spojitost s japonskými horory a jejich děsivostí.

Já mám každou ruku jinou!

Brutalita se prolíná celým filmem. I v jeho druhé polovině, která se již zaměřuje jiným směrem, a my se postupně dostáváme k pointě celého příběhu, která je skutečně silná. Zde se konečně dovídáme, kdo je to martyr a jaké je vyústění, které je, přiznám se, hodně nečekané. A silné. Pokud přistoupíte na změnu tématu a obrat, který se ani čekat nedá. Pointa je skutečně dobrá, a to ani nemluvím o tom, jak skvěle se dařilo chlapcům z oddělení make-upu. Takhle skvěle nalíčeného člověka, který je stažený z kůže – celý stažený z kůže – jsem hodně dlouho neviděl. Film nesedne každému, může se zdát, že si pouze na něco hraje, ale pokud se jím necháte pohltit, odnesete si hodně silný zážitek. Francouzům to jde dobře. Jsem zvědavý na jejich další kousky.

 

Hodnocení: 75%

Hororové filmy (gore, mučení, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář