My (2019)

80%
Jordan Peele i na podruhé zůstává jedním z nejlepších hororových autorů současnosti.

My

Us

USA, 2019, 116 minut

 

Režie: Jordan Peele

Scénář: Jordan Peele

Hrají:

Lupita Nyong'o (Adelaide Wilson / Red)

Winston Duke (Gabe Wilson / Abraham)

Elisabeth Moss (Kitty Tyler / Dahlia)

Tim Heidecker (Josh Tyler / Tex)

 

Jordan Peele vstoupil podruhé do stejné vody a rozhodl se, že po úspěchu snímku „Uteč“ vstoupí znovu do hororových vod. A bylo otázkou, jestli předvede něco podobně skvělého, anebo zůstane jen u toho, že první vyhrání z kapsy vyhání. Za mě se rozhodně ukázalo, že tenhle tvůrce má pořád dobré nápady a že rozhodně má hororovým fanouškům i podruhé co říct.

Milá rodinka.

Příběh je podobně jako v případě snímku „Uteč“ zaměřen na malou skupinu lidí, tentokrát se přímo jedná o jednu rodinu, jejíž osud sledujeme. Adelaide (Lupita Nyong'o) a Gabe (Winston Duke) jedou s dcerou Zorou (Shahadi Wright Joseph) a synem Jasonem (Evan alex) na dovolenou. Rozhodli se pro kalifornskou pláž, kde si podle všeho chce užívat hlavně tatínek na člunu. Jenže všechno bude jinak.

Ježiš, to je pohled!

Už úvod filmu nám dal na srozuměnou, že jedna z postav – konkrétně Adelaide – má temný zážitek z dětství, který ji jako malou velice ovlivnil. Mimochodem zrovna na tomhle zážitku ukazuje Jordan Peele svoje scenáristické i režisérské mistrovství. Postupně odhaluje, že se tam toho stalo víc, než jsme si na první pohled mysleli. A tak až do konce z toho mrazí. Ale ono mrazí i z jiných scén a postav.

Taková pěkná rodinná fotka.

Ve filmu jde o to, že Adelaide odhalí svou minulost manželovi, který podle všeho neměl o ničem ani tušení. Až právě dovolená probudila temnou minulost, kterou si Adeilade držela jen pro sebe. A rozhodně to není něco, co by mělo rodině prospět. Začíná neskutečně brutální, ale přitom díky tajemství zajímavá a vizuálně pestrá jízda, která skončí až se samotnými finálními titulky.

Když si děti hrají.

Skoro si začínám myslet, že si Jordan Peele herce pro hlavní orle vybírá pro jejich oči, ale ono je to i pro jejich herecké mistrovství. Lupita Nyong'o se dokonale pro hlavní roli hodila, a to jak pro svou lepší verzi, tak i pro tu temnější, která je skutečně děsivá. Jordan Peele pak ukazuje, že dovede i skvěle vystavět scény, aby ty byly děsivé jen svou vizuální podobou. Tohle je skutečně hororový talent.

 

Hodnocení: 80 %

 

Hororové filmy (gore, mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář