Někdo tam dole mě má rád

70%
Když bůh nepomáhá, je lépe se obrátit k tomu druhému pánovi.

Někdo tam dole mě má rád

Česká republika, 2008, 120 minut

 

Režie: Roman Vojkůvka

Scénář: Roman Vojkůvka

Hrají:

Martin Frajt (Oto)

Barbora Mottlová (Alice)

Pavel Ladislav Kroka (Vrah)

Andrea Civáňová (Magda)

 

„Někdo tam dole mě má rád“ je film, který patří k české amatérské hororové scéně, i když mám pořád pocit, že připomínat, že máme amatérskou scénu, asi nemá moc smysl, protože tu oficiální, profesionální, ve skutečnosti nemáme a nebudeme mít, pokud na horor nebude někdo cíleně přispívat. Přesto je tedy snímek „Někdo tam dole mě má rád“ amatérským kusem – o to více mě zaujalo, že má neskutečně bohatou dvouhodinovou stopáž. To se mezi amatérskými filmy opravdu normálně moc nevidí.

 Teď se ještě hýbat nemůže.

S takovou stopáží se ale logicky nabízí jedna základní otázka – dokázal Roman Vojkůvka tak dlouho udržet divákovu pozornost? Zvládnul natočit snímek, který má dějovou rovinu, která je dostatečně zajímavá na to, aby se po půl hodině nezměnila v nudnou a otravnou? Tohohle jsem se trochu bál, ale musím uznat, že trochu zbytečně, protože ono se Romanovi opravdu podařilo natočit poměrně dobrý horor. Velmi rychle zapomenete na to, že se jedná o film amatérský.

 Teď už se nemohou hýbat jiní.

Dobře, ty herecké výkony vám to budou trochu připomínat, ale to zase tolik nevadí, protože ony jsou všechny tak nějak vyrovnané. Pasuje to k sobě, a tak si můžete užít příběh o tom, že když se budete modlit, tak se většinou nic nestane, ale když se zkusíte obrátit na druhou stranu, tedy nikoli k bohu, ale k ďáblu, možná bude odpověď mnohem rychlejší, než byste čekali.

 Finální konfrontace.

Oto je otec dospívající dcery, má manželku, která možná není šťastná, ale tak která po mnoha letech manželství bude? Jenže pak jde Oto do kostela, vrací se domů a je napaden. Skončí neschopný pohybu, uvázaný na křeslo a kapačky, jedině s očima, které mohou sledovat. Sledovat to, jak je jeho nevěrná manželka znásilněna, stejně tak i jeho dcera, a jak jsou obě zabity. Tohle už je důvod, proč si vzpomenout na peklo. Peklo skutečně přichází. V podobě obrýleného vousáče, který dovolí Otovi, aby opět chodil. A dává mu možnost, aby se těm zrůdám pomstil.

 Gore se velmi povedlo.

Roman Vojkůvka natočil dobrý film, který má přece jen trochu přepálenou stopáž a mění se hlavně ve druhé polovině v exhibici různě děsivých a různě hnusných scén. Neříkám, že jsou špatné, ony jsou některé hodně dobré a mají na vás hodně drsný dopad, ale jako celek je to spíše rozkouskované a vy máte pocit, že sledujete povídkový film. Jsou zde pak trochu delší hluché pasáže, které natahují stopáž více, než je třeba. O dvacet minut kratší film by nevadil. Ale to nic nemění na tom, že „Někdo tam dole mě má rád“ má skvělé gore a místy je až překvapivě odvážný. Další ukázka toho, že český horor žije a je dobrý.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (mučení, vrazi, satan)


Přidat komentář