Nemrtví (2003)

50%
Originální, ale nemastné a neslané zombie z Austrálie.

Nemrtví

Undead

Austrálie, 2003, 104 minut

 

Režie: Michael Spierig a Peter Spierig

Scénář: Michael Spierig a Peter Spierig

Hrají:

Felicity Mason (René Chaplin)

Mungo McKay (Marion)

Rob Jenkins (Wayne)

Lisa Cunningham (Sallyanne)

 

Myslím si, že tenhle snímek je trochu podceňovaný, i když na druhou stranu rozhodně má svoje chyby. Na první pohled je to takový zvláštní mišmaš všeho možného, co se dá do filmu vložit. Jasně, je to pořád primárně horor, ale je to také sci-fi, je to drama, je to komedie, je to bráno vážně, ale chvílemi to zase ulítává, postavy jsou celkem normální, ale některé vypadají a chovají se jako psychopati, je to akční, jindy je to zase usedlé.

 Hlavně se nenadýchat.

Hlavně ze strany kritiků je film celkem odsouzený, ale myslím, že si skutečně trochu pozornosti zaslouží, mimo jiné i proto, že je zde snaha o trochu originální pohled, který sice ujíždí do něčeho, co vyznívá jako fantasmagorie, ale aspoň snaha se v tomhle případě počítá. Začátek je ale celkem klasický. Na maloměstě sledujeme skupinku lidí, kteří jsou nějakým způsobem zvláštní, trochu karikatury, ale děláme to jen proto, aby mohla začít zombie apokalypsa.

 Dobrá zbraň je nezbytná.

Pak už následuje celkem klasika, kdy jsou zde zombie a je potřeba je přežít, dostat se někam, kde by byl klid, anebo se pokusit pochopit, co se vlastně děje. To je silným bodem filmu, ale trochu i jeho kamenem úrazu. Ono se dá celkem pochopit, co se vlastně děje, na to je to vizuálně dost přesné, ale přece jen si budete říkat, jestli to tvůrci mysleli vážně, nebo nikoli. Ale jako nápad je to zajímavé, a proto si myslím, že si film zaslouží trochu zviditelnit.

 Hele, kdo přišel na návštěvu.

Bohužel zombie rovina je trochu nudná, protože se zde neděje nic, co byste nečekali. V tomhle směru je snímek průměrný, možná až skoro podprůměrný a nepomůže tomu ani skutečnost, že se to odehrává v Austrálii. To prostředí zase tak důležité není, což je škoda. Snad jedině ten australský přízvuk se do toho trochu více promítne. Pravda, trikově se ale musí uznat, že jsou zde docela dobré nápady.

 Přichází v míru?

Film „Nemrtví“ je tak nějak na půl cesty mezi něčím, co by mohlo být pořádný propadák, a něčím, co by bylo nesmírně originální. To vede k tomu, že se části publika film prostě nemůže líbit, protože je to ptákovina, ostatní budou říkat, že to je zajímavé pojetí. Já si myslím, že to je zajímavé pojetí, které ale nevyužilo svůj potenciál a babralo se v klišovitých scénách, které ho srážejí dolů.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (zombie)


Přidat komentář