Neuk-dae-so-nyeon (2012)

80%
Snímek, který ukazuje, že vlkodlaci mohou být součástí dobrého romantického dramatu. Ano, dnes to bude bez hororu.

Neuk-dae-so-nyeon

Jižní Korea, 2012, 122 minut

 

Režie: Sung-Hee Jo

Scénář: Sung-Hee Jo

Hrají:

Bon-im Gu

Young-nam Jang

Hyang-gi Kim

Young-lan Lee

 

Takhle to dopadá, když si prostě něco pustím a usuzuji jen podle názvu, navíc ještě anglického, že se bude jednat o horor. Jaké pak bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že se pod jménem „A Werewolf Boy“ ve skutečnosti skrývá snímek „Neuk-dae-so-nyeon“, tedy jihokorejská věc, která má ke skutečnému hororu poměrně daleko, a to i přesto, že zde vystupuje jeden vlkodlak.

 Kuk!

Když řeknu, že „Neuk-dae-so-nyeon“ je jihokorejskou verzí „Stmívání“, asi nebudu úplně mluvit pravdu, protože na rozdíl od „Twilightu“, „Neuk-dae-so-nyeon“ je film, který není hloupý, není směšně cirkusový a rádoby pompézní jako americký blockbuster, kde jde opravdu jen o klasickou romanci, o nic jiného. „Neuk-dae-so-nyeon“ je totiž snímek, který má srdce a tu romanci podává tak, že vás s sebou strhne a vy mu uvěříte.

 Když jde malý vlkodlak spát.

Příběh vypráví o rodině, která je složená jen z žen. To by ještě nebylo tak divné, otec prostě není, musejí se o sebe holky postarat samy. Jenže jeden muž se k nim dostává. Nebo alespoň chlapec. Je to takové to dítě, které bylo vychováváno divočinou, a je potřeba, aby si zvyklo na to, že v lidské společnosti platí určitá pravidla, která by měl akceptovat a podle nichž by se měl chovat. Jsou z toho celkem vtipné scény, jako například ty se stolováním. Vtip je tu navíc nenucený a skvěle zapadá.

 No jo, moc hororové to není.

„Neuk-dae-so-nyeon“ má výbornou vizuální stránku, což jen podtrhuje celý příběh a jeho romantickou rovinu. Není to velkolepé, není zde snaha o nějaké cool triky, tohle je opravdu především dramatický příběh s fantastickými prvky. Ústřední dvojice vás pak dostane nikoli proto, že jsou to cool chladní teenageři, ale že jsou na první pohled takoví nevinní. Emočně pomáhá i skutečnost, že film je vlastně vyprávěn jako flashback.

 Tohle je ale pořádný zloun.

Pokud máte rádi romanci, která je funkční, romanci, která dává smysl i přesto, že jsou v ní obsaženy fantastické prvky, rozhodně se na snímek „Neuk-dae-so-nyeon“ podívejte. Je na něm krásně vidět, že by „Twilight“ mohl fungovat i po stránce kvality, nikoli jen kvantity. Stačí jenom podávat ten příběh tak, aby to nebylo děsivě prvoplánové a v konečném důsledku směšně trapné. „Neuk-dae-so-nyeon“ je silný příběh a doslova mi svou pomalou poetikou a krásou obrazu uhranul.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (vlkodlaci)


Přidat komentář