Nightmare (1981)

60%
jedna z těch pozapomenutých perel, které vás mohou potěšit, pokud máte rádi slasher.

Nightmare

USA, Itálie, 1981, 97 minut

 

Režie: Romano Scavolini

Scénář: Romano Scavolini

Hrají:

Baird Stafford (George Tatum)

Sharon Smith (Susan Temper)

C. J. Cooke (C. J. Temper)

Mik Cribben (Bob Rosen)

 

Dobrý slasher vždycky potěší, a pokud ne přímo dobrý, tak alespoň takový, který je v parádním retro stylu, a to třeba i s horší kamerou, jako je tomu v případě hororu „Nightmare“, na němž je vidět, že má za sebou pár let, ale možná byste tipovali i více než téměř čtyřicet. Působí chvílemi docela staře. A pak najednou udeří tou správnou hranou sekery.

Hlava letěla.

Příběh není to, co je silnou stránkou filmu „Nightmare“. Jeho anotace mluví jasně: „Z ústavu pro psychicky nemocné je propuštěn schizofrenní maniak. Jeho psychiatr jej chce léčit ambulantně na svobodě.“ Z tohohle není možné vykouzlit nic skvělého, prostě jen krvavé orgie, které skutečně následují, samozřejmě za předpokladu, že si potrpíte na nedokonalé triky. A na ty já si potrpím.

Té krve všude...

Už od začátku filmu je jasné, že tohle bude hodně zaměřeno na psychiku a na špatné triky. A ono to spojení funguje, místy je to tak zvláštně bizarně snové, že to prostě získává skvělou atmosféru, která je ještě dána tím, jak je to celé retro a jak to má takový špinavý look, který je dán zmiňovanou nepříliš velkou kvalitou samotného záznamu. To vše činí snímek „Nightmare“ velmi specifický a do jisté míry jedinečný.

Se sekyrou to umí.

Vrah se ve filmu vrací do domu, kde žil, klasický návrat, který prostě musí být okořeněn pořádnými vraždami. Ty špatné triky mě oslovily. Ale jsou zde i další prvky, jako sexualita, která je hnacím motorem vražd, tedy chtíč přetavený v nenávist k lidem. V tomhle ohledu to jako psychologický film celkem funguje, i když samozřejmě nečekejte, že to bude nějak extra geniální.

Přitom takový milý chlapec.

„Nightmare“ je taková krásná špatná lahůdka pro nadšence do hororu, pro ty, kteří mají rádi slasher a nevadí jim, že někdy nejsou filmy vyloženě jedinečné, ale stačí jim, že v sobě mají něco, proč prostě stojí za to na ně kouknout. A dle mého tohle „Nightmare“ má. Širší publikum nejspíš neosloví, ale ty, kdo mají rádi slasher, si tu najdou něco, co by se jim mohlo líbit.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (slasher, gore, vrazi)


Přidat komentář