Noc králíků (1972)

60%
Tohle zní krásně bizarně. A přesně takové to je.

Noc králíků

Night of the Lepus

USA, 1972, 88 minut

 

Režie: Willia F. Claxton

Scénář: Don Holliday a Gene R. Kearney podle románu Russella Braddona

Hrají:

Stuart Whitman (Roy Bennett)

Janet Leigh (Gerry Bennett)

Rory Calhoun (Cole Hillman)

DeForest Kelley (Elgin Clark)

 

„Noc králíků“ je krásnou ukázkou toho, jak je možné natočit super béčko s hvězdami – minimálně někteří herci, co se zde objevují, měli svoje momenty slávy – je možné ho natočit docela špatně, ale v končeném důsledku máte snímek, který by si skoro mohl říkat o kultovní status. A to prostě jen tím, jak je to špatné, ale jak to tvůrci mysleli vážně a šli si za jeho dokončením.

Králíci.

V americkém filmu „Noc králíků“, v němž ucítíte snahu se alespoň trochu přiblížit Hitchcockovu snímku „Ptáci“, se setkáte s takovými jmény jako jsou Janet Leigh, která od filmu „Psycho“ – jen dvanáct let dělí oba filmy – docela zestárla, ale je tu třeba i DeForest Kelley, kterého budou znát příznivci seriálu „Star Trek“. Ale ani Stuart Whitman nebo Rory Calhoun nebyla ve své době neznámá jména.

Králíci.

Cole Hillman (Rory Calhoun) je farmář, který to má zrovna docela náročné, protože o jeho úrodu se mu starají králíci, i když popravdě mám pocit, že by to měli být zajíci, alespoň podle toho, co je v názvu filmu. Ale stejně tak se mi zdá, že tohle moc neřešili ani tvůrci a mají zde králíky i zajíce, záleží jen na scéně. Respektive v úvodu vidíte zajíce, ale na lidi pak útočí králíci.

Králíci.

Cole si na pomoc nechá přivolat specialistu, zoologa Roye Bennetta (Stuart Whitman), který má celkem jasnou metod, jak se s přemnožením vypořádat. Prostě bude vstřikovat králíkům nějaké ty hormony, aby se jejich reprodukce zastavila. Jenže jeden z králíků uteče a jeho upravené geny se šíří dál. A najednou už to nejsou jen malí králíci, co žerou úrodu, čeho by se měli farmáři bát, už to jsou králíci, kteří žerou lidi.

Králík.

Americký snímek „Noc králíků“ je už svým námětem tak krásně béčková, že z ní prostě nemohlo vzniknout něco, co bude filmařsky skutečně skvělé. Ale přesto se tvůrcům podařilo natočit film, který je v tom, jak je béčkový, prostě povedený a dá se na něj koukat. Scény s králíky, kteří trochu vyrostli, jsou docela dobře zvládnuté, i když je vám celou dobu jasné, jak trikovou stránku dělali.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (survival, zvířata, vědci)


Přidat komentář