The Black Scorpion (1957)

60%
Film s takovým názvem vám dá to, co slibuje. Ještě tam mohlo být slovo "Giant".

The Black Scorpion

USA, Mexiko, 1957, 88 minut

 

Režie: Edward Ludwig

Scénář: David Duncan, Robert Blees a Paul Yawitz

Hrají:

Richard Denning (Hank Scott)

Mara Corday (Teresa Alvarez)

Carlos Rivas (Artur Ramos)

Mario Navarro (Juanito)

 

Americko-mexický snímek „The Black Scorpion“ patří k těm krásným béčkovým filmům 50. let, které sice dovedly celkem hodně zastarat, hlavně po trikové stránce, ale stejně, pokud se na ně koukáte, musíte si přiznat, že se vám to vlastně docela líbí, protože právě ta stará triková stránka má svoje kouzlo, které je ještě navíc podtrženo naivitou, s níž je vyprávěn příběh tohoto filmu.

Vláček jede.

Děj filmu „The Black Scorpion“ je tak béčkový, jak by se očekávalo. V Mexiku – proto ta koprodukce – došlo k nečekanému zemětřesení, které vyžaduje více průzkumu v dané oblasti. A tak jsou vysláni američtí specialisté, kteří se mají postarat o to, aby bylo místo dostatečně prozkoumáno a aby bylo o události zjištěno něco víc. Ani jeden z nich si neumí představit, co to „něco více“ znamená.

Mají dost silné zbraně?

Vědci na místě objeví zkázu, ale nikoli jen takovou, kterou mohlo způsobit zemětřesení. Těch mrtvých je příliš, jako by se na nich možná snad něco živilo. A pak naleznou jeskyni, kde se skrývá něco, co ani trochu nečekali. V záchraně lidí a možná světa před obrovskými bestiemi jim pak má pomoct krásná místní farmářka Teresa (Mara Corday). To aby tam v tom byl i ten ženský prvek.

Ten se kouká zle.

Ten film má prostě všechno, co by mělo takové béčko mít. Tragickou událost, hrdinné muže, tajemství a nečekané zjištění, i když pravda, tohle až tak nečekané není, protože je prozrazeno v titulu, ale je zde právě to, co titul nabízí – pořádné monstrum. A to monstrum se povedlo. Škorpion je správně děsivý tvor, a pokud vyroste, rozhodně se jedná o tvora, který dovede děsit. A také ničit.

Pořádný souboj.

Jasně, ve snímku „The Black Scorpion“ ta zadní projekce není moc dokonalá, ale třeba nějaké souboje jsou velmi povedené. Padlo na mě to správné kouzlo starých triků, starých filmů, snahy natočit něco fantaskního, i když na to nebyly pořádně prostředky, i když nebyly ještě dokonalé technologie a Ray Harryhausen nebyl k dispozici. V tomhle případě mi tahle krásná nostalgie stačí.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář