Noci hrůzy (1981)

20%
Když se sejde skupina Italů v jednom opuštěném domě, dá se očekávat, že mrtví začnou vylézat ze svých hrobů.

 

Noci hrůzy

Le notti del terrore

Itálie, 1981, 85 minut

 

Režie: Andrea Bianchi

Scénář: Piero Regnoli

Hrají:

Karin Well (Janet)

Gianluigi Chirizzi (Mark)

Simone Mattioli (James)

Antonella Antinori (Leslie)

 

Italové si mysleli, že zombie žánr je asi něco hodně podřadného a že to může natáčet každý patlal. I proto předpokládali, že čím víc filmů natočí, tím si udělají lepší jméno. Těch skutečně dobrých zombie hororů z italské provenience je skutečně málo a já musím říct, že „Noci hrůzy“ mezi ně rozhodně nepatří. Co je na nich špatně? Tak především všechno, na čem spočine vaše oko.

Takový hodný chlapec to byl.

Já vím, že béčka přece nepotřebují příběh. Dejte pár lidí na hromadu a oni si nějaký příběh vytvoří sami. Asi jsem naivní, ale s tímhle názorem nesouhlasím. Myslím si, že každý film by měl mít nějaký příběh, ne jen něco, co se odehrává samo, nebo co je zkopírované odjinud. „Noci hrůzy“ jsou prvním případem. Příběh zde žádný není, postavy jsou jen pohromadě na jednom místě, a to je všechno. Když se tam přidají zombie, tak víc přece nepotřebujete, ne? To už byste chtěli moc.

Mrtví vylézají z hrobů. Trochu klišé.

Herci mají hrát v honosném sídle, které je dobrým hřištěm, ale pobíhání po něm je, jako sledovat křečka, který se snaží najít východ z kulatého terária. Navíc zde nejsou příliš zajímavé postavy. Scénárista si to musel uvědomovat, a tak do příběhu vložil prvky incestu a co nejvíce záběrů na nahá těla, aby film přesto ještě nebyl pornografií. Všechno to vyznívá neskutečně prvoplánově a v rámci filmu to nemá žádnou velkou váhu. Jako když kostku cukru poprášíte práškovým cukrem, aby byla ještě sladší. Napadá mě sice smysluplnější metafora, kde místo cukru vystupuje výkal, ale nebudeme příliš pejorativní.

Někdy je těžké syna odstavit.

Ozdobou zombie filmů jsou většinou nemrtví. Já vím, že ho zmiňuji velmi často, ale když se podíváte na práci Toma Saviniho, tak ve srovnání s ním jsou Italové hodně, hodně slabí. Masky jsou ve filmu „Noci hrůzy“ až příliš umělé a nevypadají nijak ohromně. Trochu tomu pomáhá, když se po nemrtvolách svíjejí červi, ale to se děje stejně jen při detailních záběrech. Z dálky nic moc takového vidět není.

Sklo okolo krku a zombie ruka ve vlasech, to není dobrá kombinace.

Co je nejhorší, tak to je skutečnost, že film není schopen vyvolat žádné napětí. Postavy se zde komíhají, zombie si jen tak vystupují z hrobu a nikdo toho nedokázal využít k tomu, aby vytvořil napětí. Je to smutné, protože každý zombie film má stejný potenciál. Vyděsit. Většinou se ale snaží pouze zhnusit a ani tohle není případ hororu „Noci hrůzy“. Tím nejzajímavějším faktem o filmu pak je, že herec, který ztvárnil teenagera Michaela, měl 25 let, když film natáčel. Ale tak není se čemu divit, když měl v roli náznaky incestního vztahu s vlastní matkou.

 

Hodnocení: 20%

Hororové filmy (zombie, hnus)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář