Normal (2009)

55%
A zase jednou malé nakouknutí do českých luhů a hájů na jeden poměrně ambiciózní projekt, který však bohužel zklamal.

 

Normal

Česká republika, Makedonie, Velká Británie, 2009, 100 minut

 

Režie: Julius Ševčík

Scénář: Julius Ševčík podle hry Anthonyho Nielsona

Hrají:

Milan Kňažko (Peter Kurten)

Dagmar Havlová (Marie Kurten)

Pavel Gajdoš (Advokát Wehner)

Miroslav Táborský (Klein)

 

Po delší době opět jeden český, nebo alespoň tedy koprodukční film. „Normal“ je snímek, který v roce 2009 vyvolal celkem rozruch. Kromě toho, že to byla první role Dagmar Havlové po dlouhé době, zároveň se snažil zaujmout i tím, že zobrazoval osud člověka, který byl skutečným monstrem. Vrah Peter Kürten byl sériový vrah, který zděsil Německo ve 20. letech, a stačil zabít velké množství lidí, včetně dětí a zvířat. Silný příběh o děsivém člověku, který by na plátně mohl vypadat dobře.

Démonická Kňažko.

O filmu se mluvilo jako o zajímavém, navíc vizuálně stylizovaném díle, které by mělo na diváka dopadnout velmi tísnivou atmosférou. Sám příběh k tomu doslova nabádá. O Milanu Kňažkovi se mluvilo jako o herci, který stvořil roli podobnou té, která udělala z Anthonyho Hopkinse jednoho z nejgeniálnějších herců a z Hannibala Lectera jedno z nejkrásnějších a nejděsivějších monster filmové historie. Jenže Milan Kňažko není Anthony Hopkins a Julius Ševčík není Jonathan Demme.

Najde právník pravdu? Ale jakou vlastně?

V postavě Petera Kurtena, jak byl trochu přejmenován, není až takový problém.  Milan Kňažko se skutečně snažil a vytvořil vraha, který je na jednu stranu nezapomenutelný, ale na druhou stranu to přece jen není někdo ikonický. Nevím přesně, čím to je, ale skoro mi přijde, že je to dáno právě vizuální stránkou filmu. Snaží se být tak temný, že zde charakter Kurtena spíše zaniká, než aby ho to umocňovalo, což je zvláštní, ale prostě v tomhle směru forma nefungovala tak, jak měla. Záměr byl naprosto pochopitelný, přesto se nezdařilo, aby film nakonec vyzněl, jak se očekávalo.

Tenhle záběr mi připomíná jiný film... Že by Mlčení jehňátek?

Je to podivné, jak se někdy věci nepovedou, aniž by k tomu byl nějaký jednoznačný důvod. Pravda, tady důvody ještě jsou. První je v tom, že se film snaží moc šokovat, ale nedotáhne to až tak daleko, že by byl skutečně explicitní. Na jednu stranu pochopitelné, na druhou stranu jsou zde momenty, kdy by otevřenost mohla být právě tím, co správně udeří na diváka. Jenže to se neděje. Minimalizace barev není v tomhle ohledu prostě tím, co dodává filmu sílu, ale tím, co ho činí impotentním.

Přece nezabije i vlastní ženu?!

Naprosto skvělé je ztvárnění doby, proti tomu nelze říct skoro nic, jsou zde i zajímavé postavy, ale místo toho, aby byl film o vrahovi, je hlavní postavou advokát, který se sám ocitá ve spirále šílenství. Film je tak sebedestrukcí jednoho člověka, k čemuž jsou využívány i poměrně abstraktní prvky, což se dle mého názoru do filmu, který byl natočen podle skutečných událostí, což nám nezapomene připomenout, nehodí. „Normal“ rozhodně plně neobstál, ale pořád jsem rád, že se o podobné temné snímky v našich luzích a hájích snaží alespoň někdo.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy (vrazi, děti)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář