Noroi no yakata: Chi o suu me (1971)

65%
Jedna z japonských variací na draculovské téma.

Noroi no yakata: Chi o suu me

Japonsko, 1971, 82 minut

 

Režie: Michio Yamamoto

Scénář: Ei Ogawa, Masaru Takesue

Hrají:

Midori Fujita (Akiko Kashiwagi)

Chôei Takahashi (Dr. Takashi Saeki)

Sanae Emi (Natsuko Kashiwagi)

Shin Kishida (Upír)

 

Japonští upíři mohou být buď vtipní, kdy Japonci dovedou natočit skutečně praštěnou komedii, ale dovedou být také docela temní, jako je tomu i v případě snímku „Noroi no yakata: Chi o suu me“, který je v mezinárodní distribuci většinou uváděn jako „Lake of Dracula“, kdy slovo Dracula je zde používáno v podstatě jako synonymum pro upíra jako takového.

Co je v kobce?

I když je pravdou, že pokud se zde upír objeví, tak trochu připomíná zpodobnění Draculy jako upíra, který na sobě má staré šaty. Má ale jeden zajímavý prvek – jeho obličej je modrý, což není něco, co by pro Japonsko bylo netypické, různí duchové, nemrtví, ale třeba právě i upíři jsou takto vyobrazování, jako kdyby se tak měla zdůraznit mrtvolnost a chladnost jejich vzezření.

Doktoři vypadají, že ví, co dělají.

I přesto, že to vypadá zvláštně, protože s předlohou už tohle opravdu nemá nic společného, tak je hlavním upírem opravdu Dracula. Jednoho dne do domu blízko jezera přivezou velký balík, kde najdou rakev. Komu je určena? Kdo v ní je? Jaká je její historie? Jakou spojitost to má s Draculou? A jakou spojitost to má s mladou učitelkou, která si s sebou nese jedno velké trauma?

Dracula je tu!

Snímek „Noroi no yakata: Chi o suu me“ je v podstatě možné označit za atmosférický horor. Hraje se zde na to, aby diváka vyděsil příchod jednotlivých scén, aby se cítil napjatý. Rozhodně tohle není film, který by se na upíry dělal humornou cestou, je myšlen docela vážně. A je tomu přizpůsobeno i vizuální vyznění, které dovede být chvílemi hodně nepříjemné.

Kuk!

O japonském upírském hororu „Noroi no yakata: Chi o suu me“ nejde vyloženě říct, že by byl gory, ale ke konci postupně přibývají scény, které jsou dobře natočené a nebojí se ukázat i něco hnusného. Na rok 1971 to není vůbec špatné, nemluvě o tom, že celkově není snímek špatný, i potěch dlouhých letech, které uplynuly od jeho natočení, se na něj dobře kouká a nenudí.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář