Nothing Left to Fear (2013)

20%
Když už není nic, čeho byste se měli bát... Trochu to vystihuje tak 90 % současných hororů.

Nothing Left to Fear

USA, 2013, 100 minut

 

Režie: Anthony Leonardi III

Scénář: Jonathan W. C. Mills

Hrají:

Clancy Brown (Kingsman)

Anne Heche (Wendy)

Jennifer Stone (Mary)

Ethan Peck (Noah)

 

Už z toho začínám trochu bláznit. Nějak si přestávám pamatovat film, který by nezačínal tím, že se někdo někam stěhuje. Tohle už začíná být skutečně celkem nesnesitelné, ale asi s tím moc nenaděláme, že? Jako ono je to celkem pochopitelné, se stěhováním přichází na řadu pořádná změna, ale to opravdu musí každý používat právě stěhování? Lidi, zkuste být trochu originální! Nebo alespoň nevybírejte stejné domy!

Jen se schovávej za ženskou, srabe!

Takže víme, jak příběh začíná. Začíná stěhováním rodiny – pětičlenné (jeden kluk, dvě starší holky a rodiče) – do nějakého zapadákova, kde stojí jeden krásný dům. Ten jejich. To, že zabloudí hned na začátku, to je opravdu smutné klišé, ale nedá se nic dělat. Alespoň je rychle utnuto. Přijedou ke svému domu a zjistí, že místní jsou příjemní lidé a bez keců jim pomáhají se stěhováním beden do domu. To je mi důvěra v Americe. Nastěhuju se do nového domu a hned nechám polovinu města, aby si jím procházela. Asi jsem nějak zapšklý vůči lidem, nebo co, ale tohle by mi vadilo.

Mamí, táta zase poblil dveře!

Zatím nic až tak divného, co? Ale ono to brzy začne. Lidé zde jsou moc věřící a to už samo o sobě je průšvih. Mimochodem, ke stěhování došlo právě z důvodů víry. Otec rodiny je nový pastor, který má nahradit původní, jehož si s chutí zahrál Clancy Brown. Na něm je vidět, že má možná trochu postranní úmysly. Myslím jeho postavu, ne Clancyho. Nejdřív ale musíme trochu sledovat život na vesnici a nějaké divné sny, abychom přišli na to, o co tady půjde. Že to bude horor, je asi jasné od začátku, jen jde o to, jak se projeví.

Na plakátě tohle vypadá dobře.

„Nothing Left to Fear“ je takovou klasickou směsicí moderního hororu. Jsou zde prvky japonského hororu, náboženského hororu, je zde venkovský horor, nevím, jestli čekat klasickou duchařinu anebo klasický slasher. Není to ani jedno, má to v sobě nějaký nápad, ale ten je vlastně jen syntézou žánru a jeho moderního, neinovativního pojetí. Nic se zde neřeší, žádné osobní věci, i když film chce vypadat, že má nějakou hloubku postav. Nemá, je to vše velmi povrchní.

Ty vole, ruka!

Slepenec několika nápadů, které nejsou dotaženy do konce. Film se snaží poděsit scénami, které se dnes používají v každém druhém filmu, můžete je vidět i ve videoklipech a nejspíš i v reklamách. To, že jsou zde ucházející herci, je sice hezké, ale k čemu to je, když je příběh o ničem a „Nothing Left to Fear“ si jen splňuje mainstreamové povinnosti vůči moderní podobě amerického hororového žánru?

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář