Nude... si muore (1968)

55%
"Nude... si muore" patří ke starším giallo filmům a bohužel je to na něm docela vidět.

Nude... si muore

Itálie, 1968, 98 minut

 

Režie: Antonio Margheriti

Scénář: Mario Bava, Franco Bottari, Antonio Margheriti a Giovanni Simonelli

Hrají:

Mark Damon (Richard Barrett)

Eleonora Brown (Lucille)

Michael Rennie (Inspektor Durand)

Sally Smith (Jill)

 

Když už se snímek jmenuje „Nude... si muore“, tedy v překladu „Nahá... zemřeš“, jsou ta očekávání od filmu poměrně jasná. Už dlouho jsem však neviděl název, který si tak dokonale odporuje s tím, co ve filmu nakonec vidíme. Ta úporná snaha ukázat ženy nahé, ale ve skutečnosti všechno zakrýt, že opravdu budete rádi, když uvidíte alespoň levou půlku, je až neskutečná. Pravda, je to snímek staršího data, ale tady se opravdu očekávání velmi minou se skutečností.

 Nevinné dívky?

„Nude... si muore“ je poměrně klasické italské giallo, které nás hned na začátku seznamuje s prací neznámého vraha. Ten si vyhlédnul pěknou dívku, která se šla koupat. Jak jsem tady podařilo jí zakrýt, to je skutečně velmi vynalézavé, jak z hlediska kamery, tak z hlediska toho, co ji zakrývá. Právě na konzervativnosti nejen v oblasti nahoty, ale i v oblasti násilí, je vidět, že snímek je z počátku giallo éry, kdy se ještě tvůrci nepouštěli do větší explicitnosti, což je zrovna v tomhle případě škoda.

 Těch záběrů do koupelny je dost.

Ocitáme se v luxusní internátní škole pro mladé ženy, kde je skupina dívek, které najednou začínají umírat. Nevíme, kdo je vraždí, neví to ani ony samy. Někdo je ale sleduje. Hned několik postav je podezřelých. Richard, milý jedné z dívek, divný zahradník, který se očividně rád dívá. Možná je tu ještě někdo další, na koho se zapomnělo. Snímku se celkem daří budovat napětí, ale je strašně vidět, jak tomu chybí nějaký ten náboj, který by bylo možné získat vynalézavějším zobrazení zabíjení.

 Každý balíme něco jiného.

Díky tomu, že se jedná o rané giallo, je možné mu něco odpustit, anebo alespoň sledovat to, jak se žánr později vyvíjel. Trochu mi tady třeba vadí závěr, který je takový moc pozitivní – je to za námi, tak už si oddechneme, i když jsme si prožili noční můru. Degraduje se tím celý zážitek, který měl být intenzívní, ale určitě ne milý. Na filmu je vidět, že má být v některých fázích prostě odlehčený, aby to na diváka nemělo až tak negativní efekt. To je škoda, protože díky tomu se stává sterilním.

 A ještě jedna koupelnová.

Snímku „Nude... si muere“ se nemůže vzít, že byly vybrány krásné dívky, které kamera zabírá celkem smyslně. Kamera je obecně velkým pozitivem filmu. Ale ten příběh samotný trochu pokulhává a chybí mu větší tah na bránu – to především v provedení, které mi místy přišlo strašně jalové. Takové to: „Chceme lidi vyděsit, ale zase ne moc.“ Jsem docela rád, že se později giallo žánr vyvinul v něco explicitnějšího.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (vrazi, giallo)


Přidat komentář