O půlnoci odnesu tvou duši (1964)

80%
José Mojica Marins se tímto filmem uvedl do hororové historie.

O půlnoci odnesu tvou duši

À Meia Noite Levarei Sua Alma

Brazílie, 1964, 874 minut

 

Režie: José Mojica Marins

Scénář: José Mojica Marins a Magda Mei

Hrají:

José Mojica Marins (Zé do Caixão)

Magda Mei (Terezinha)

Nivaldo Lima (Antônio)

Valéria Vasquez (Lenita)

 

Brazilský horor? Ale jo, proč ne, horor se přece natáčí všude. Navíc tohle je horor v podání Josého Mojica Marinse, který se přece jen v rámci žánru stal osobností. On sice trochu vypadá jako Stanley Kubrick, ale i když Kubrick jeden horor natočil, Marins se na horor specializoval, a to na horor exploatační. Že to k roku 1964 moc nejde? No, však on v tomhle trochu předběhl dobu. Ale ne zase o tolik.

 Vybral jsem si tebe!

O filmu „O půlnoci odnesu tvou duši“ jsem se dověděl kdysi z „Fangorie“ a říkal jsem si, že tenhle brazilský horor musí být super. Ten oldschool look se mi velmi zamlouval, stejně jako se mi zamlouvala postava Zé do Caixão, kterou hraje sám Marins a která je ikonická. Správně hnusný a děsivý, i když na první pohled uhlazený a přátelský. Ale ono anglické pojmenování Coffin Joe mluví za sebe.

 Půjdeš se mnou na manikúru.

Ještě než jsem se dostal ke snímku „O půlnoci odnesu tvou duši“, tak jsem před nějakou dobou zhlédnul film Vtělení ďábla, který je vyvrcholením trilogie, a to po více jak čtyřiceti letech. Marins je v novějším filmu temnější, hnusnější a bizarnější. Ale přesto již film „O půlnoci odnesu tvou duši“ má zárodky temnoty a popravdě je hodně atmosférický a rozhodně o něm lze uvažovat jako o strach nahánějícím hororu. Může za to částečně i černobílé provedení, které filmu dává správný nepříjemný náboj.

 Zé je děsivý člověk.

Zé do Caixão je sadistický hrobník, který má celkem jednoduchý cíl. Chce získat dokonalou ženu pro početí svého potomka. A tak ji hledá a my s ním prožíváme děsy, které se odehrávají jak mezi lidmi, tak i na odlehlém hřbitově, kde snímek nabývá skutečně temných kontur, a to jak díky využití obrazu – skvělé kompozici scén – tak i díky zvukovému podkresu, který je správně dech beroucí a sžíravý.

 Na svou dobu dobré.

José Mojica Marins snímkem „O půlnoci odnesu tvou duši“ ukázal, že horor je skutečně možné natočit všude, ale že na kvalitní horor člověk potřebuje talent. A Marins talent rozhodně má. Už před více jak padesáti lety se nebál trochy té explicitnosti, ale přesto vítězí hlavně díky tíživosti a intenzitě jednotlivých scén. Finální scény jsou pak skutečně ozdobou, a to i z pohledu masek.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (mučení, vrazi, satan)


Přidat komentář