Observance (2015)

20%
Měl se jen dívat a podávat zprávy o tom, co viděl.

Observance

Austrálie, 2015, 90 minut

 

Režie: Joseph Sims-Dennett

Scénář: Joseph Sims-Dennett a Josh Zammit

Hrají:

Stephanie King

Lindsay Farris

Brendan Cowell

Christian Willis

 

Docela se mi zamlouvá, když je nějaké téma pojato docela originálně. Přece jen máte pocit, že se tvůrci snažili vytvořit něco nového, přemýšleli o tématu a přišli s něčím relativně odlišným. Bohužel se ukazuje, že originalita skutečně nemusí být všechno a její využití nemusí vést k dobrému výsledku. Takovým příkladem je bohužel i australský film „Observance“, který má dobrý rozjezd, ale na trati pak rychle ztrácí dech.

 Cože? Mám se jenom dívat?

Východisko filmu „Observance“ není v první řadě vyloženě originální. Jednoduše se jedná o film, kde je hlavní postavou voyeur, který sleduje neznámou ženu. Rozdíl od filmů, kde to postava dělá dobrovolně, je skutečnost, že Parker tak činí proto, že dostal nabídku, aby ženu sledoval a podával zprávy o tom, co vidí. A on zrovna peníze potřebuje, i když se mu voyeurismus podle všeho příčí.

 Dívat se a možná fotit.

Tak příčí, on se nakonec přece jen dívá. A podává zprávy. Sice remcá, ale když mu dají dost peněz, tak ve špehování pokračuje. Co by člověk neudělal za peníze, když je potřebuje, že? Anebo vlastně i v případě, kdy je nepotřebuje. Jenže kolem mladé ženy to začíná být trochu ostré. Skoro to vypadá, že je obětí domácího násilí? Co by měl Parker dělat? Stále se jen dívat?

 Začíná z toho být špatný.

Snímek „Observance“ do této chvíle není viditelně originální, ale snaží se o to následným vývojem, kdy to, na co se Parker dívá, vlastně nemusí být to hlavní, co nakonec ovlivní děj. Možná je důležitější to, kde se Parker nachází a jak na něj prostředí bude postupně působit. A není to působení zrovna pozitivní. A i když se sem tam dostaví nepříjemný pocit, u mě převládalo spíše znechucení.

 A pak přijde tohle.

Nebyl jsem znechucen z toho, že by zde byly hnusné scény, ale prostě z toho, že dění ve filmu „Observance“ bylo unavující. Tohle není něco, co sledujete s nadšením, tohle je něco, co vás postupně ubíjí, což je prvek, který rozhodně nepřináší kvalitní hodnocení filmu. „Observance“ musím hodnotit špatně, protože i když se tváří originálně, natočen je jednoduše hodně špatně a potenciál není využit.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář