Očista: Volební rok (2016)

65%
I potřetí vyšel vstup do téhle krvavé a drsné vody.

Očista: Volební rok

The Purge: Election Year

USA, Francie, 2016, 109 minut

 

Režie: James DeMonaco

Scénář: James DeMonaco

Hrají:

Frank Grillo (Leo Barnes)

Elizabeth Mitchell (Charlie Roan)

Mykelti Williamson (Joe Dixon)

Joseph Julian Soria (Marcos)

 

„Očista“ se stala mnou celkem oblíbenou sérií, která má potenciál, aby ještě dál rostla. Stačí jen vymyslet dobrý podpůrný příběh, který se bude k tomu hlavnímu vraždění vztahovat. A vypadá to, že minimálně pro třetí pokračování se dostatečně silný nápad našel, a to v tom, že se Očista trochu více zpolitizovala a udělal se z ní nástroj politického boje v alternativní Americe, která je nám sérií představována.

 Do třetice všeho dobrého.

Jak už to tak bývá, blíží se další den, kdy bude možná po dvanáct hodin beztrestně zabíjet v podstatě kohokoli, kdo se vám zamane. Jenže je tu senátorka, která nemá na Očistu zrovna nejlepší názor. Zaprvé proto, že její rodina se stala obětí tohoto svátku masakru, ale také proto, že vidí jeden zásadní problém – při Očistě trpí hlavně lidé z nižších vrstev. Proč by neměli více trpět i ti bohatší?

 S těmihle neprohrajete.

Očista by se jednoduše neměla stát jen zábavou movitých, kteří si tak ukájejí svoje zvrácené choutky, což už jsme také v předchozích filmech viděli, i když jen jako vedlejší scény, hlavní téma z toho nebylo. Tentokrát ale ano, i když se ve skutečnosti jedná hlavně o politický boj a o to, jestli bude nebo nebude senátorka vyšachována. Vždyť se blíží Očista a jejím cílem je to, že se může zavraždit kdokoli. Třeba i ona.

 Políbíte ho?

I když se pořád hraje na temnou, sociálně kritickou strunu, tak v tomhle případě se mi zdálo, že mají ještě o trochu více vyniknout cool postavy, které zde přece jenom jsou, ať už je to ochránce senátorky, anebo skvěle zabijácká Laney Rucker (Betty Gabriel), případně jejich terče, které si většinou tu pořádnou dávku kulek nebo zlomených kostí zaslouží. A hned několikrát.

 Někdo musí senátorku chránit.

Nevím, jestli bude dobré, když se z „Očisty“ stane skutečně rozsáhlá série, ale já si nemohu pomoct, zatím jsem se na každý díl těšil a budu se těšit i na případný čtvrtý díl, který – jak to tak vypadá – přece jen bude. A že by i televizní seriál? Tohle téma je hodně zajíamvé, a když se toho chopí někdo, komu jde o sociální kritiku, tedy nejlépe pořád James DeMonaco, bude to pořád dobré.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář