Ono žije (1974)

50%
Je to na živu, ale rozhodně to není nějaké pěkné miminko. Je naše společnost vhodná pro nové děti? Zajímavá otázka pro tohle béčko.

 

Ono žije

Its Alive

USA, 1974, 91 minut

 

Režie: Larry Cohen

Scénář: Larry Cohen

Hrají:

John P. Ryan (Frank)

Sharon Farrell (Lenore)

James Dixon (Perkins)

William Wellman Jr. (Charley)

 

Někdy stojí za to si o filmu zjistit jen minimum a být pak poměrně příjemně překvapený z toho, co se odehrává. Když jsem viděl trailer ke snímku „Ono žije“, myslel jsem si, že to bude nějaká sedmdesátková úchylárna, kde se na sebe bude kupit trapný humor, rádoby drsné scény, nějaké to gore, apod. Ale byl jsem vyveden z omylu. „Ono žije“ je snímkem, který je pojat vážně a má docela dobré scény. Žádné béčkové extempore se tak nekoná. Na jednu stranu možná bohužel.

Ten jeho pohled něco předznamenává.

Začátek filmu se mi skutečně líbil. Byl dost dobře zpracovaný a postavil nás před jasnou otázku: Co se to vlastně narodilo? Lenore je těhotná a právě to na ní přišlo. Manžel je z toho celý šťastný, nejkrásnější noc jejich života. Jedou do nemocnice, doktoři si připraví ženu na sále, jen mají trochu obavy z toho, že je dítě poměrně velké, ale porod by měl jinak proběhnout naprosto bez problémů. Jenže pak se to zlomí. Z porodního sálu vyběhne zakrvácený člověk a zemře.

No jestli to takhle vypadá po každém porodu...

Manžel okamžitě běží na porodní sál, kde nachází jatka. Všichni doktoři a sestry jsou mrtví, jedině jeho žena žije. Ale dítě je pryč. Teď přichází na řadu hlavní zápletka filmu. Jak dostat dítě zpátky do rodiny? Milující otec chce dítě za každou cenu, ať už je jakýmkoli monstrem. Jenže dítě chce i policie. Tak není se čemu divit, takovou bestii je potřeba usměrnit. Když říkám monstrum tak opravdu monstrum, protože manželům se nenarodilo krásné děťátko, ale něco odporného, vedle čeho i batmanovský záporák Penguin vypadá jako miminko roku.

Vy máte ale krásné děťátko!

Jak moc je náš svět zničený? Tohle je otázka, kterou si film pokládá a která v podobném znění také zazní. Že by film trochu apeloval na to, jací jsme, jak se chováme k životnímu prostředí a jak se nám to může vymstít? Jasně, že ano. Tohle je film ze 70. let. Takové zápletky letěly. Jenže je tu i druhá rovina – jak se zachovat k dítěti, které je postižené, zrůdné? Frank své dítě miluje, ať už je jakékoli. Ale dokáže to každý z nás?

Že by takhle vypadala šťastná maminka?

Fajn, film si pokládá nějaké zajímavé otázky, ale jeho problém je v tom, že od porodu až po scénu v kanálech se v podstatě nic neděje. Sem tam někdo zemře, krev se smíchá s mlékem, ale zase tak závratné to není. Film je příliš pomalý, nezáživný a čekat hodinu na finále, které je docela rychlé, to je pořádná oběť od diváka, který se chtěl alespoň chvilku bát. Zajímalo by mě, jestli šel nakonec Frank za mříže, protože mám pocit, že použil dítě jako zbraň.

 

Hodnocení: 50%

Hororové filmy (příšery, béčka, děti)


Přidat komentář