Opstandelsen (2010)

60%
Kratší zombie horor z Dánska.

Opstandelsen

Dánsko, 2010, 50 minut

 

Režie: Casper Haugegaard

Scénář: Casper Haugegaard

Hrají:

Marie Frohmé Vanglund (Esther)

Mads Althoff (Peter)

Jonas Bjørn-Andersen (Johannes)

Asta Stidsen (Maria)

 

Na první pohled celkem krátký dánský snímek, který jako kdyby nemohl ničím překvapit. A tohle je na něm docela zajímavé, protože on se ani překvapit nesnaží. Hraje hodně na jistotu, ale pávě to, že se Dánové nepokusili o nějakou přehnaně dlouhou stopáž, je patrné, že si byli vědomi toho, co chtějí říct a že nechtějí děj zbytečně natahovat, když není pořádně o čem vyprávět.

 Vzal, co bylo po ruce.

Snímek „Opstandelsen“, který má v mezinárodní distribuci také název „A Zombie Exorcism“, má celkem jednoduchý děj, který souzní s tím, jaká je stopáž. Žádné dlouhé úvody, žádné velké cavyky, žádné rozsáhlé představování postav, prostě se jde velmi rychle na věc. Jsme na zádušní mši za jednoho zesnulého muže, kterého vesnice milovala. Jen ten obřad neprobíhá tradičně.

 Kněz je divný.

Kněz odříkává slova, ale ta slova jsou trochu podivná. O co překvapivější je jejich výsledek. Ze země přichází několik nemrtvých, kteří se rozhodnou trochu si povyrazit na mase místní sešlosti, která se rozhodla rozloučit s mrtvým. Nikdo z nich asi netušil, že se sami brzy stanou těmi, kdo se ocitne na druhé straně. A sami by potřebovali zádušní mši. Anebo ještě lépe, prostřelit hlavu.

 Nic není svaté.

Snímek „Opstandelsen“ si na nic nehraje, jde prostě jenom o masakr, k němuž má v kostele dojít. Kamera nás nezavede nikam jinam, zůstáváme přikovaní na místě, kde dochází k jatkám. A právě ta jatka jsou tím nejdůležitějším, co se zde děje. Musí se nechat, že se Dánové nenechali zahanbit a jejich gore je místy skutečně odporné. Což ještě souzní se špinavostí obrazu.

 Umírá se tu hodně.

„Opstandelsen“ je zombie filmem minimalistickým, filmem, který nepřinese nic nového, jen chce vyprávět jednu historku z kostela, nic víc. A tohle bylo odvyprávěno, bylo to odvyprávěno pořádně drsně, což se mi zamlouvalo. Žádná přepálená stopáž, prostě necelá hodinka hnusu a vyžírání mozků. Tohle bylo lehce nad má očekávání, což mě potěšilo a zaujalo.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (zombie, survival)


Přidat komentář