Orka zabiják (1977)

70%
Já čekal, jak to bude špatné, a ono ne.

Orka zabiják

Orca

USA, Nizozemsko, Itálie, Velká Británie, 1977, 92 minut

 

Režie: Michael Anderson

Scénář: Luciano Vincenzoni a Sergio Donati

Hrají:

Richard Harris (Kapitán Nolan)

Charlotte Rampling (Rachel Bedford)

Will Sampson (Umilak)

Bo Derek (Annie)

 

I když vím, že tenhle snímek docela často běžel v televizi za mého dospívání, zjistil jsem, že jsem ho vlastně nikdy neviděl. A je to docela škoda, na druhou stranu jsem si sledování užil a užíval jsem si i tu jednoduchost a účelnost některých triků, které byly při natáčení filmu „Orka zabiják“ použity. Pro mě tohle má velké kouzlo a třeba výbuch dynamitu u lodi byl vskutku roztomilý.

Kosatka! Orka! To je vlastně jedno.

Snímek „Orka zabiják“ začíná docela drsně, ale to je dobře. Sice z hlediska přírodního to není úplně ono, ale z hlediska vypravěčského to funguje. Rybář velryb se vydá na odchyt kosatky, ale když k němu dojde, následuje zvláštní událost – z těla chycené kosatky vypadne nenarozený plod. Skutečně nehezká scéna, která determinuje vše další, co se bude dít. Otec se totiž chce pomstít.

Co mi to připomíná...

Jak říkám, z hlediska toho, jak to funguje v přírodě, to není úplně dokonalé, přece jen pomsta je blízká především člověku, ale proč ne. Ve filmu „Čelisti“ nelogické chování zvířete také fungovaly. A byly to právě „Čelisti“, kde se tvůrci filmu „Orka zabiják“ hodně inspirovaly. I když vyznění filmů je jiné. Podobnost u některých scéna ale najdete. I v tom, že se jedná o hon na jednu potvoru.

A takhle to začalo...

Celý dej filmu „Orka zabiják“ se vlastně točí kolem toho, že kosatka se mstí za to, co se jí stalo, a lidé se jí chtějí zbavit. Na hrb si to vezme kapitán Nolan (Richard Harris), který vlastně může za to, že velryba zemřela a že se její partner chce mstít. Pomáhá mu v tom Rachel Bedford (Charlotte Rampling). Už je jen otázkou, jak střet s monstrem vlastně dopadne.

to budou jíst dlouho...

Nechci tvrdit, že je snímek „Orka zabiják“ vyloženě skvělý, protože není, je v něm hodně neoriginálního a je v něm dost, co kopíruje „Čelisti“, alespoň v tom, jak jsou některé scény rozvrženy a natočeny. I tak jsem se ale při sledování koprodukčního filmu „Orka zabiják“ nenudil, měl jsem pocit, že tohle je fajn béčko, u kterého by se měl divák primárně bavit. A pak se možná i trochu zamyslet.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (zvířata)


Přidat komentář