Otevřené moře (2003)

50%
Když zůstanete náhodou na moři, ani potápěčské vybavení vám nemusí zachránit život.

Otevřené moře

Open Water

USA, 2003, 79 minut

 

Režie: Chris Kentis

Scénář: Chris Kentis

Hrají:

Blanchard Ryan (Susan)

Daniel Travis (Daniel)

Saul Stein (Seth)

Michael E. Williamson (Davis)

 

„Otevřené moře“ je název, který zase jednou mluví sám za sebe. Co je na otevřeném moři? Tak vlastně nic moc, hlavně voda. A v ní? Tak tam může být v podstatě cokoli. Ale co když se v tomhle otevřeném moři objeví dva lidé. Kolem pořád nic jiného, jen oni dva sami, potápěči, kteří nedopatřením zůstanou pod vodou, když už jejich loď odjíždí. No, z toho by se mohlo vyklubat celkem ucházející drama. Jak se však ukázalo, nemusí to být tak úplně pravda.

I neoprén je sexy.

Hned na první pohled je jasné, že tohle je film, který se pokusil zaujmout svou autenticitou, která měla být vytvořena digitální kamerou. Jako kdybyste sledovali dokumentární záznam toho, co se stalo a jak ošklivě se to pro ty dva, kdo zůstali na moři, pokazilo. Bohužel v současné době je zrovna tenhle film ve svém provedení už celkem zastaralý, což výrazně na jeho dojmu ubírá.

Už to není sranda.

Se snímkem je však problém i v dalších ohledech. To, jak zůstanou na vodě, je takové až příliš scenáristické, až příliš vykonstruované. Nakonec to vede k tomu, že „Otevřené moře“ není moc uvěřitelné a vy nebudete mít pocit autenticity, nebudete mít ten správný dojem, že sledujete dokument. Ano, mohlo se to stát, proč ne, ale v tomhle provedení to prostě není ono, není to dostatečně uvěřitelné.

Teď už to vůbec není sranda.

Na druhou stranu, co autenticitě a dojmu jednoznačně pomáhá, to je skutečnost, že jsou zde prostřihy na dění v nedalekém letovisku. Je to krásný kontrast toho, jak život pokračuje dál, naprosto nerušeně, i když dva lidé jsou bez pomoci odsouzeni k záhubě. Záchrana je neskutečně blízko, ale nikdo nic neudělá, protože prostě nemůže. Když v lese padne strom, ale není nikdo, kdo by ten zvuk slyšel, ozve se vůbec?

Snad si ho nevšimli... Ještě by zpanikařili.

Tenhle snímek mohl být rozhodně lepší, mohl být dramatičtější i akčnější, i když i tohle tempo je dobré. Jen z hlediska dokumentárního stylu to není úplně ono, a ani z hlediska filmového nebudete mít jako diváci ten správný požitek. Myslím si, že něco takového se dá natočit hodně kvalitně a efektně, ale to by chtělo přece jen trochu lepší scénář a o hodně lepší zpracování.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (survival, zvířata)


Přidat komentář